Visszatért az aranybefektetők étvágya

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Összességében 1 százalékkal több, 964 tonna arany talált gazdára 2018 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Amit maradéktalanul fedezett az aranykínálat, annak ellenére, hogy az 2 százalékkal kevesebb volt, mint 2017. július-szeptember között, mivel még így is 1162 tonnát tett ki – ismertette a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács legfrissebb adatait.
Vágólapra másolva!

Aranyékszerekből fogyott a legtöbb, 536 tonna az idei év harmadik negyedében, ez 6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában értékesített mennyiséget. E termékek keresletét növelte az aranyár csökkenése, amire elsősorban a kínaiak és az indiaiak reagáltak pozitívan, 10-10 százalékkal növelve a vételeiket. Ez ellensúlyozta, hogy ugyanakkor a közel-keletiek 12 százalékkal kevesebb sárga nemesfémre tartottak igényt, mint 2017 harmadik negyedében.

Az alacsonyabb árak leginkább az aranyrudak és -érmék iránti keresletet fokozták,

amihez ugyanakkor a tőzsdei részvényárfolyamok volatilitása és a feltörekvő piaci devizák gyengülése is hozzájárult. Mindezek hatására a rudakból és érmékből éves alapon 28 százalékkal több fogyott. Ezen belül a legnagyobb arányban, 25 százalékkal a világ legnagyobb aranyfogyasztójának számító Kínában – ez 86 tonnát jelent. Bár az iráni vételek csak 21 tonnára rúgtak, ez azért említésre méltó, mert öt és fél éve nem látott magas szint – mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Trendek és étvágyak

A központi bankok is folytatták aranytartalékaik növelését, összességben azokat a harmadik negyedévben 148 tonnával gyarapították.

Ez 22 százalékkal több az előző év azonos időszakéhoz képest, ami 2015 óta a legnagyobb mennyiség.

Ebben még nem szerepelt a Magyar Nemzeti Bank által vásárolt 28,4 tonna, miután e tranzakcióra októberben került sor.

Az elektronikai eszközök előállításához 1 százalékkal több, 85 tonna aranyra tartottak igényt 2018 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. E mögött elsősorban az okostelefonokat, szervereket és autókat gyártók növekvő aranyfelhasználása áll – emelte ki a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

A vásárlók lecsaptak az aranyrudakra Forrás: Getty Images

Megfordult viszont a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokat (ETF-eket) csaknem két éve jellemző pozitív trend. Készleteik ugyanis 2018 harmadik negyedévében 103 tonnával csökkentek. Ez Juhász Gergely szerint

mindenekelőtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseinek tudható be

– ezt mutatja, hogy az ETF-kből való tőkekiáramlás 73 százalékát az észak-amerikai alapok tették ki.

Csökkenő kínálat

Az 1162 tonnás 2018 harmadik negyedévi aranykínálat 2 százalékkal maradt el 2017 azonos időszakáétól, miután az alacsony árak és a javuló gazdasági környezet miatt az Egyesült Államokban és Európában 4 százalékkal volt kevesebb, 306 tonna az újrahasznosítás, mint tavaly ilyenkor. E visszaesést nem tudta ellensúlyozni, hogy

az aranybányászat immár hatodik egymást követő negyedéve bővül,

ennek mértéke 2018 harmadik negyedévében 2 százalékot tett ki, ami 875 tonnát jelentett. S a jelentős aranybányászati országoknak számító Oroszország és Kanada kitermelései e pozitív trend folytatódására utal.

Az arany 2018. harmadik negyedév végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1196,20 dolláros ára több mint 6 százalékkal maradt el a 2017. szeptember végitől, s a sárga nemesfém csaknem tíz százalékkal olcsóbban cserélt gazdát, mint az év elején. Árfolyama az utóbbi napokban 1235 dollár körül ingadozott.