Hogyan alakul az alanyi adómentesség a katás vállalkozóknak?

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
Hogyan alakul az alanyi adómentesség értékhatára, ha az adószámmal rendelkező magánszemélynek van egy katás egyéni vállalkozása is? Ezt a kérdést válaszolják meg legújabb reggeli egypercesükben az Írisz Office adótervezői.
Vágólapra másolva!

Akinek adószámos magánszemélyként katás egyéni vállalkozása is van, annak számára nagyon fontos, hogy a 8 millió forintos alanyi adómentességi értékhatárnál figyelembe kell venni az adószámos magánszemélyként szerzett bevételt és a katás egyéni vállalkozása bevételét egyaránt.

A bevétel így egybe számítandó, azonban az értékhatár nem lesz kétszer 8 millió forint.

Ennek oka, hogy adószámos magánszemélyként ugyanaz az adószáma, mint katás egyéni vállalkozóként, tehát áfa szempontjából egy adóalanynak minősül.

Az adószámmal rendelkező magánszemély, egyben katás egyéni vállalkozó mindkét státusza ugyanahhoz az adószámhoz tartozik, így csak egyszeri 8 millió forintos adóhatár érvényes a számára Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Ennek értelmében, aki meghaladja az alanyi adómentesség értékhatárát, annak számára mind egyéni vállalkozásként, mind adószámos magánszemélyként megszűnik az alanyi adómentes státusza, és az alanyi adómentességet a megszűnés évét követő második naptári év végéig nem választhatja újra.

A kata magasabb összeghez tartozó adója nélküli bevételi értékhatárát (a 12 millió forintot) nem befolyásolja az adószámos magánszemélyként megszerzett jövedelem.

Cikkünk az Íriszoffice.hu alábbi írása alapján készült.