Megmondta a befektetési guru, hogy mit kell most venni

Mark Mobius, Templeton
Mark Mobius
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piaci részvények mára annyira olcsók lettek, hogy elkezdtek vételi lehetőséget jelenteni a befektetőknek – mondja Mark Mobius, a legendás feltörekvő piaci guru. Az elmúlt időszak félelmei ugyanis eladási hullámot indítottak be a térségben, és Mobius szerint most érdemes lehet lecsapni a papírokra.
Vágólapra másolva!

A befektetők lendületesen építették le a feltörekvő piaci kitettségeiket az elmúlt hónapokban, ahogy a térség több vezető országa is – például Argentína vagy Törökország – komoly pénzügyi problémákkal küszködött. Ehhez jöttek még az erős amerikai dollárral és az emelkedő olajárral kapcsolatos aggodalmak, melyek szintén negatív hatást gyakoroltak a feltörekvő piacokra. Az erős dollár miatt a devizaadósság okoz fejfájást, míg a korábban magas olajár azért jelentett problémát, mert a feltörekvők jelentős része nettó energiaimportőr – írja a CNBC.

Mindezek eredményeként az MSCI Emerging Markets Index, amely magas és alacsony kapitalizációjú részvényeket követ 24 feltörekvő piacon, nagyjából 16 százalékot gyengült az idei évben. A legendás feltörekvő piaci guru, Mark Mobius azonban úgy látja,

ez az eladási hullám vételi lehetőségeket teremtett.

A Mobius Capital Partners társalapítója szerint a feltörekvő részvények olyan olcsók lettek, hogy most érdemes lehet beszállni.

Mit vegyünk?

Az egyes piacok tekintetében Mobius hangsúlyozta, hogy eddig a latin-amerikai országok – különösen Brazília – vezette a talpra állást az eszközosztályban.

Ázsia felpattanása némi késést mutatott, azonban a régió még így is biztosít kedvező lehetőségeket.

A guru számára különösen a kínai kis és közepes kapitalizációjú papírok izgalmasak, azonban Mobius konkrét neveket nem említett a CNBC-nek adott interjújában.

Ezzel együtt a befektető különösen kedveli Indiát – ahol a növekedési ráta már meghaladta a kínait –, illetve Délkelet-Ázsia egészét. Mobius cége éppen ezért el is kezdett szétnézni például Indonéziában, Thaiföldön, valamint Malajziában is, melyek szintén igen izgalmas területeknek számítanak manapság.

Most kell lecsapni a feltörekvő piacokra? Forrás: EyePress News

Az egyes szektorok kapcsán Mobius alapvetően olyan vállalatokkal foglalkozik, amelyek hagyományos iparágakban (például kereskedelemben) utaznak, és olyan technológiákat használnak, melyek javítják a termelékenységüket. Emellett a guru

kifejezetten preferálja az erős mérlegekkel rendelkező társaságokat, melyek alacsony adósságállomány mellett a készpénztartalékaikat egyszerre költik beruházásokra és terjeszkedésekre, valamint osztalékot is fizetnek a részvényeseiknek.

Az osztalékfizetés különösen fontos, mivel arra utal, hogy a cégnek egyrészt van készpénze, másrészt gondol a befektetőkre is.

A kockázatok

Korábban számos befektető – beleértve Mobiust is – azzal számolt, hogy az olajár az idei év végére elérheti a 100 dolláros szintet, ami kifejezetten rossz hír lenne a feltörekvő piacok számára. Mára azonban igen távol kerültünk ettől a határtól,

de ez még nem jelenti azt, hogy az olaj hosszabb távon ne tudná megütni a térséget

– figyelmeztetett Mobius. A jó hír viszont az, hogy mire az olaj hordónkénti ára felkúszik 100 dollárig, a feltörekvő piaci devizák elég stabilan talpra tudnak állni az amerikai dollár ellenében, következésképpen a drágulás már nem fogja annyira negatívan érinteni a gazdaságok pénzügyi helyzetét.

Mark Mobius szerint egyelőre enyhék a közvetlen kockázatok Forrás: AFP

Egy másik komoly kockázati tényező lenne, ha a világ két legnagyobb gazdasága (az USA és Kína) közti kereskedelmi konfliktus erősen eldurvulna, mindazonáltal Mobius szerint ennek jelenleg igen csekély az esélye. Egy ilyen forgatókönyv igen rosszul érintené Délkelet-Ázsiát, de a guru határozottan úgy látja, egyelőre ez nem fog bekövetkezni.