Jövőre jobban megéri majd cégautót bérelni

cégautó, adózás
Vágólapra másolva!
Olcsóbb és egyszerűbb lehet a cégautók bérlése és adminisztrációja az adócsomag alapján – hívja fel a MAZARS legfrissebb elemzése. Ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, akkor jövőre a vállalkozások által bérelt, magáncélra is használt személygépkocsik bérleti díját terhelő áfa fele levonható lesz, még részletes útnyilvántartás nélkül is. Az útnyilvántartást vezető cégek – a jelenleg is érvényben lévő szabályozással megegyezően – továbbra is levonhatják az áfa teljes összegét. Kérdéses azonban, hogyan kell majd meghatározni a levonható áfát az adómentes tevékenységet is végző vállalkozásoknál.
Vágólapra másolva!

Egyszerűbb lehet a bérelt cégautókat terhelő áfa visszaigénylése és az ilyen járművek adminisztrációja – jelezte a MAZARS. A jelenleg hatályos szabályozás szerint ugyanis a céges- és magáncélra is használt személygépkocsik bérleti díját terhelő áfa visszaigénylésének feltétele a részletes útnyilvántartás. Ez alapján kell ugyanis kiszámolni, hogy az áfa mekkora része igényelhető vissza.

„A részletes útnyilvántartás feladata az lenne, hogy megmutassa, milyen arányban használtak egy autót céges- vagy magáncélra. Áfát ugyanis csak céges használat után lehet visszaigényelni, magáncélú felhasználás után nem. A legtöbb cégnél az alkalmazottak nem vezetik megfelelően az útnyilvántartásokat, vagy a társaság eleve nem is teszi ezt kötelezővé. A társaságok egy része így vagy hagyja elveszni a visszaigényelhető áfát, vagy pedig finoman szólva is kreatív megoldásokhoz folyamodik. Ez azonban az adóhatóság figyelmét időről időre felkelti" – mutatott rá H. Nagy Dániel adóigazgató.

A kormány épp ezért az Európai Bizottsághoz fordult, hogy felhatalmazást kapjon egy olyan törvényi megoldásra, ami rendet tesz ebben a helyzetben.

Ezt a különleges engedélyt meg is kapták, így született meg az őszi adócsomagban szereplő javaslat.

Ennek megfogalmazása ugyanakkor nem teljesen egyértelmű. A javaslatban ugyanis jelenleg az szerepel, hogy „nem vonható le a személygépkocsi ... bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka". Ebből akár az is következhetne, hogy az áfa fele az adólevonásra vonatkozó általános szabályoktól függetlenül egyáltalán nem vonható le.

A jövő évtől egyszerűbb lehet a cégautó bérlése és adminisztrációja Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

„Az indoklás alapján viszont nem erről van szó.

Az új szabályok azt jelentik, hogy útnyilvántartás vezetése nélkül – diktált levonási hányad alkalmazásával – is levonható az adó 50 százaléka. Ettől függetlenül továbbra is lehetőség van az áfa akár 100 százalékos visszaigénylésére, ebben az esetben azonban pontos útnyilvántartást kell vezetni.

Jól látszik tehát, hogy a kormány célja az adminisztratív és anyagi terhek csökkentése volt" – mondta az adóigazgató.

Ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, akkor jövőre a vállalkozások által bérelt, magáncélra is használt személygépkocsik bérleti díját terhelő áfa fele levonható lesz, még részletes útnyilvántartás nélkül is. Az azonban továbbra is kérdéses – mivel a javaslat nem tér ki rá –, hogy hogyan kell majd meghatározni a levonható áfa összegét a részben vagy egészben adómentes tevékenységet végző vállalkozások esetében.