92 millió dolláros rekordot ért el az amerikai művész

Edward Hopper
Chop Suey
Vágólapra másolva!
Edward Hopper amerikai festő Chop Suey című festménye majdnem 92 millió dollárért (26,3 milliárd forint) kelt el, ezzel a festő legdrágábban elárverezett műve lett - jelentette be a Christie's aukciósház.
Vágólapra másolva!

Saját rekordot döntött az amerikai festő, az 1967-ben meghalt Edward Hopper egyik alkotása. A már-már legendás realista alkotás, a Chop Suey 92 millió dollárért (nagyjából 26,3 milliárd forintért) kelt el a napokban, és ezzel

a festő legdrágábban elárverezett műve lett.

Az 1929-ben festett Chop Suey a kép címével azonos nevű kínai étterem asztalánál beszélgető nőket ábrázol. A rekordot Edward Hopper esetében eddig East Wind Over Weehawken című képe tartotta, ezt 2013-ban árverezték el 40,4 millió dollárért. A Chop Suey egyike volt annak a 91 modern amerikai festménynek, amelyet az áprilisban meghalt Barney Ebsworth üzletember és műgyűjtő

hagyatékának kezelője bocsátott árverésre.

A kollekció része volt Willem de Kooning műve, a Woman as Landscape, melyért 68,9 millió dollárt adott a győztes licitáló, ezzel a holland származású művész eddigi rekordja is megdőlt. A korábbi rekordot egy 2016-ban 66,3 millió dollárért eladott, 1977-ben festett műve, az Untitled XXV tartotta.

20 évig Frank Sinatránál is parkolt, most több milliárdot ér

Becslések szerint akár 18 millió dollárért (ötmilliárd forintért) is elkelhet egy novemberi New York-i aukción Edward Hopper amerikai festő önéletrajzi ihletésű, Két komédiás című képe. A Sotheby's aukciósház előzetes becslései szerint akár 18 millió dollárért, azaz nagyjából ötmilliárd forintért is elkelhet egy novemberi New York-i aukciójukon Edward Hopper amerikai festő egyik, önéletrajzi ihletésű alkotása, a Két komédiás.

Az Ebsworth-kollekció a Christie's méltatása szerint „az amerikai művészet 20. századi felemelkedését reprezentálja” a kubizmustól a tisztán absztrakt ábrázolásig. Edward Hopper (1882-1967) a modern amerikai élet ábrázolásával vált világhírűvé. Chop Suey című festményét Ebsworth 180 ezer dollárért vásárolta 1973-ban.