Erre mindenképpen figyelniük kell a katásoknak

alma almaszüret almatermelő gyümölcs KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ léalma NÖVÉNY traktor traktoros
Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelő érkezik a Brix-Trade Kft. sűrítmény készítő üzemének telephelyére Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedőházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelőktől a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Reggeli egyperces sorozatuk legfrissebb írásában az Írisz Office adótervezői a katás vállalkozók figyelmét hívják fel az iparűzési adóval kapcsolatos egyik fontos tudnivalóra, amire ha nem ügyelnek, a dupláját is fizethetik annak, mint amennyit kellene.
Vágólapra másolva!

A kisadózó vállalkozó saját döntése alapján kérheti, hogy iparűzési adóalapját úgy állapítsák meg, hogy az a székhelye és fióktelepe szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint legyen.

Ez 2 százalékos (maximális mértékű) iparűzési adóval számolva 50 ezer forintot jelent évente.

Egy katás cégnek át kell gondolnia, szüksége van-e a fióktelepre, különben dupla iparűzési adót fizethet Forrás: MTI/Balázs Attila

Amennyiben a vállalkozás rendelkezik fiókteleppel is, úgy településenként (maximum) 50 ezer forint az adó, így

érdemes mérlegelni a fióktelep szükségességét, hiszen az az iparűzési adó kétszeresét jelentheti.

A gyakorlatban általában kedvezőbb a tételes iparűzési adó választása, de természetesen előfordulnak kivételek, így az Írisz Office adótervezői azt javasolják a katásoknak, hogy a választás előtt mindenképpen konzultáljanak a könyvelőjükkel.

Írásunk a Piacésprofit.hu cikke alapján készült.