Az idei év legrosszabb hetét zárhatják a kriptovaluták

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
Ahogy a bitcoin egyre inkább közelít a 4000 dolláros mélységhez, tovább fokozódik a kriptovaluták idei nagy szakadása. Ez azt jelenti, hogy ez a hét a legrosszabb ötnapos gyengülési hullámot eredményezheti a január eleji rali óta.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az eladási hullám a kriptovaluták piacán, ahogy a bitcoin közép-európai idő szerint péntek kora délután további kemény mínuszokat produkált, és már 4500 dollár alá is lement. A napokban még az 5000 dolláros szint elvesztése volt a nagy hír, azonban hamarosan a 4000 dolláros árfolyam lehet a következő küszöb.

Külön érdekesség, hogy a legfontosabb kriptovalutának számító bitcoin meglepően stabilan viselte az októberi részvénypiaci eladási hullámot, vagyis nem mutatott különösebben nagy volatilitást. Ez a hét azonban igen keményen megütötte a digitális fizetőeszközök többségét.

A Bloomberg által működtetett Galaxy Crypto Index már 25 százalék körüli heti gyengülést mutat.

Ha pedig a pénteki zárásig folytatódnak a mínuszok, akkor ez lehet a legrosszabb ötnapos sorozat a január eleji „kriptománia" csúcsra futása óta.

Kipukkadt a buborék

A háttérben az áll, hogy tavaly hatalmas buborék képződött a kriptovaluták piacán, és ahogy az iparági csődület végül tetőzött, beindult egy közel 700 milliárd dollár értékű mélyrepülés, amelynek egyelőre nem is látszik vége.

Aztán jött 2018, és bár kezdetben folytatódott az erősödés, hamatosan elkezdtek beütni a kockázatok.

A szabályozások ugyanis egyre fokozódtak és a kereskedési környezet is kezdett kaotikussá válni, aminek együttes eredményeként beütött a negatív korrekciós hullám – írja a Bloomberg.

Még nem látni, hol van a mélyrepülés vége Forrás: Pixabay

Ennek fényében az sem meglepő, hogy a nagybankok jelentős része igyekszik távol tartani magát a területtől. Egy friss felmérés szerint például Nagy-Britanniában a legnagyobb pénzintézeteknél ma több a séf, mint a kriptovaluta-szakértő.

Ráadásul még mindig nem látszik, hol van a mélyrepülés vége.

Bár a legtöbb kriptovaluta elveszítette értékének 70 százalékát, egyes szakértők szerint még mindig nem jelenthető ki, hogy elértük a mélypontot, és megnyílt az út fölfelé.

Nem látszik a vége

Ha ugyanis a bitcoin valóban összeomlik, az sem kizárt, hogy az árfolyam lemehet 3000 dollárig. Ez pedig igen erős pánikot generálna, vagyis mindenki elkezdene menekülő útvonalakat keresni – mondta Stephen Innes, az Oanda Corp. kereskedési szakértője.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Innes szerint a bitcoinra vonatkozó alapvető prognózis 3500 és 6500 dollár között mozog rövidtávon,

azonban az árfolyam januárig akár 2500 dollárig is lemehet.

A pénteki ázsiai kereskedés során a bitcoin szakadása mellett az olyan riválisok is 5 százalék körüli mínuszokat mutattak, mint az Ether, a Ripple vagy a Litecoin. A teljes kriptovaluta piac értéke (a CoinMarketCap.com adatai szerint) lecsúszott 138 milliárd dollárra – összevetésképpen, a januári csúcson a piac értéke 835 milliárdos volt.