Hova tegyük a pénzünket 2019-ben?

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A részvénypiacnak és a feltörekvő gazdaságoknak elég kemény évük volt idén, de ez jövőre alapjaiban változhat meg – mondja friss 2019-es előrejelzésében a Morgan Stanley amerikai nagybank. A pénzintézet elemzői emellett átfogó jóslatot adtak a jövő évre nézve.
Vágólapra másolva!

A következő év nagy sztorija a feltörekvő piacok fordulata lehet, vagyis a térség erősen pozitív teljesítményt nyújthat 2019-ben – derül ki a Morgan Stanley jövő évre vonatkozó stratégiai előrejelzéséből. A bank elemzői éppen ezért felülsúlyozzák a feltörekvő részvényeket jövőre az amerikai társaikkal szemben – írja a CNBC. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank az eddigi alulsúlyozásról felülsúlyozásra módosította a térség papírjainak kilátásait 2019-re, míg az USA részvényeit leminősítették alulsúlyozási kategóriába.

Számos befektető kivonta a pénzét a feltörekvő piacokról idén, miközben egyre többen vettek amerikai részvényeket.

Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a kötvényhozamok kilőttek, az amerikai dollár pedig jelentős izmosodáson ment keresztül. Ezzel egy időben az olyan jelentős feltörekvő gazdaságokban, mint Törökország vagy Argentína, súlyos pénzügyi nehézségeket lehetett tapasztalni, aminek következtében számos befektető úgy döntött, inkább távol tartja magát a feltörekvők egészétől.

Feltörekvők előnyben

Mindebből pedig az lett, hogy az MSCI Emerging Markets Index – amely 24 feltörekvő piacot követ – nagyjából 16 százalékot szakad eddig 2018-ban.

A Morgan Stanley alapvető forgatókönyve szerint azonban a mutató 8 százalékot emelkedhet a jelenlegi szintjéről 2019 decemberéig.

Ezzel pedig a prognózis felülmúlja az amerikai S&P 500-tól, illetve az MSCI Europe Indextől várt 4 százalékos emelkedési jóslatot.

A jósgömb szerint nagy jövő áll a feltörekvő piacok előtt Forrás: 123rf.com

A bank egyébként az amerikai befektetőknek is a feltörekvőket javasolja a hazai papírok helyett. Az elemzők szerint ugyanis a feltörekvők jövőre sokkal stabilabb gazdasági növekedést produkálhatnak majd, mint a várhatóan lassuló expanzióval szembenéző Egyesült Államok. A Morgan Stanley prognózisa alapján a világ legnagyobb gazdasága az idei (várható) 2,9 százalékos GDP-növekedés után jövőre már csak 2,3 százalékkal, 2020-ban pedig mindössze 1,9 százalékkal bővül majd. Ez pedig együtt járhat azzal is, hogy

az amerikai dollár az eddigiekhez képest gyengébb teljesítményt mutat majd, ami kifejezetten jó hír lenne a feltörekvők számára,

melyek a súlyos dolláradósságaik miatt igen nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha a zöldhasú túlságosan magasan forog.

Az elmúlt időszakban egyébként több olyan vélemény is érkezett, amely szerint a feltörekvő piacok komoly lehetőségeket rejtenek magukban a következő időszakban.

Az amerikai lassulási ütemmel szemben a feltörekvők az idei 4,8 százalékos növekedés után jövőre 4,7 százalékkal bővülhetnek, azonban 2020-ra újra elérhetik a 4,8 százalékos növekedési ütemet – mondják a Morgan Stanley szakértői.

Tippek és jóslatok

Az egyes feltörekvő piacok tekintetében a bank különösen felülsúlyoz olyan országokat, mint Brazília, Thaiföld, Indonézia, India, Peru, valamint Lengyelország. Ezzel szemben a körben alulsúlyozzák Mexikót, a Fülöp-szigeteket, Kolumbiát, Görögországot, valamint az Egyesül Arab Emírségeket.

Emellett a bank elemzői globálisan is jobban kedvelik azokat a részvényeket, melyek relatíve alacsony árakon forognak, azonban vállalati szinten erős fundamentumokkal rendelkeznek – szemben azokkal a papírokkal, melyek általában igen drágák, mivel a befektetők a jövőbeni nagy növekedési potenciálra fókuszálnak.

Az első kategóriába olyan iparágak tartoznak, mint a pénzügyi vagy a nyersanyagszektor, az energia, valamint a közművek.

A második csoportban vannak például a technológiai és az egészségügyi cégek, valamint a fogyasztói javakban utazó vállalatok. A Morgan Stanley egyébként különösen vonzónak találja a fémekkel foglalkozó cégeket és a bányatársaságokat, melyek komoly hátszéllel erősíthetik a vállalati eredményeiket.

Általában nem rajong a részvényeként a Morgan Stanley Forrás: AFP/Mario Tama

Noha a részvénypiacok, különösen a feltörekvő gazdaságokban, igen komoly potenciállal rendelkeznek, a Morgan Stanley általában nem különösebben rajong a részvénybefektetésekért. Ennek jegyében a bank fenntartotta a semleges minősítést az eszközosztály számára 2019-re, de szintén semleges jelzést adott ki az állampapírokra, valamint alulsúlyozta a hitelekhez kapcsolódó eszközöket, miközben felülsúlyozta a készpénzt.

Összefoglalásként az elemzők kiemelték, három komoly ellenszelet látni, amely miatt

mérsékelt lelkesedéssel tekintenek 2019-ben a részvénypiacokra.

Az egyik ellenszelet a globális növekedés lefelé ható kockázatai jelentik jövőre. A második ellenszél, hogy a vállalatok potenciális növekedése igen erősen meggyengült, különösen Kínában és Európában. Végül pedig a cégeknek komoly nehézségekkel kell majd szembenézniük az emelkedő bérek és finanszírozási költségek miatt, ez pedig korlátozza az egy részvényre jutó profitok növekedési lehetőségeit.