Befuthatnak a nyersanyagárak

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
Az idei részvénypiaci eladási hullám nem törte le a Goldman Sachs optimizmusát, és az amerikai bank szerint a következő hónapokban nagyjából 17 százalékos izmosodás jöhet az eszközosztályban. A Goldman ugyanis úgy látja, a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, vagyis be kell következnie a fordulatnak.
Vágólapra másolva!

Hatalmas az eltérés a nyersanyagok piaci árai és a mögöttes fundamentumok között – és ez most már az olajra is érvényes a fémek mellett –, aminek következtében a Goldman Sachs úgy számol, az eszközosztály extrém vonzó beszállási lehetőséget jelent a befektetők számára – írja a Bloomberg.

Ez kiemelten érvényes az olajra, az aranyra és az alapvető nyersanyagokra – mondja a jelentésben Jeffrey Currie, a bank elemzője. Az anyag emellett meghatározta a legjobb befektetési ötleteket 2019-re, melyek között ott szerepel a Brent típusú olaj felemelkedése is, ahogy az OPEC visszavágja a kínálatot.

Csapások után szárnyalás?

A nyersanyagok súlyos csapásokat szenvedtek el novemberben, ami több különböző kellemetlen hatás együttállása miatt következett be.

Egyrészt az olajpiacon felélénkültek a spekulációk a túlkínálattal kapcsolatban, másrészt a fémeket azért pofozták, mert egyre nőtt az aggodalom a világgazdaság növekedésének lassulásával összefüggésben.

Emellett az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktusból adódó kockázatok is erősítették a negatív hangulatot.

Emelkedés előtt áll az olaj? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ezen a héten azonban Argentínában összeülnek a G20 országok vezetői, és

lehetőség nyílik arra is, hogy Donald Trump amerikai, illetve Hszi Csin-ping kínai elnök újra tárgyalóasztalhoz üljön egymással.

Mindeközben pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök megvitathatja az olajpolitikai helyzetet az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia koronahercegével, Mohammed bin Salmannal.
Mindez azt jelenti, hogy a nyersanyagpiacot befolyásoló számos politikai kérdés terítékre kerülhet a héten Buenos Airesben – hangsúlyozta a Goldman elemzőstábja. Következésképpen a bank elemzői úgy számolnak, ahogy egyre tisztábbá válik a jövőkép, úgy közelíthet a fordulópont a nyersanyagpiacon is.

Jönnek a jóslatok

Ezzel párhuzamosan a bank az alábbi nyersanyagpiaci jóslatokkal állt elő a jelentésében a 2019-es évre nézve:

Az olajpiacon a nemzetközi benchmarknak számító Brent elkezdhet talpra állni, ahogy az OPEC várhatóan csökkenteni fogja a kínálatát.

A gáz piacán komoly ralit láthattunk a téli határidős jegyzések piacán, amit elsősorban a hideg télkezdet fűtött. Ez pedig komoly eltérést eredményezett a 2019 áprilisi és az októberi szállítású gázjegyzések között, azonban a Goldman szerint ez a szakadék folyamatosan szűkülni fog.

Megint divatba jönnek a menedékeszközök? Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Az arany esetében a Goldman úgy látja, a piac a várt 12-ből 10 kamatemelést beárazott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről, miközben az is fontos, hogy a dollár erősödő trendje egyre inkább kezd megfordulni. Az elemzők kiemelték, amennyiben az amerikai gazdaság növekedése lassulni fog a következő évben – ahogy sokan várják –,

abból az arany jelentősen profitálhat, ahogy megnő a kereslet a menedékeszköz iránt.

A jelentés hozzáteszi, a jegybankok aranyvásárlásai szintén támogathatják a fém drágulását.

A mezőgazdasági termékek kapcsán az elemzők úgy jósolnak, a kereskedelmi háború esetleges enyhülésével a piaci szereplők optimizmusa is nőni fog. Ennek következtében a Goldman a chicagói értéktőzsdén kereskedett szójabab esetében emelkedést, míg a kukorica árfolyamában csökkenést vetít előre.