Jövőre elköszönhetünk az erős dollártól

a világ valutarendszere, dollár
A person holds a one dollar bill on December 18, 2011 in San Jose, Costa Rica. Apart of the local currency, colones, dollars are also used in Costa Rica. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA (Photo by RODRIGO ARANGUA / AFP)
Vágólapra másolva!
Jövőre elkezdhet leértékelődni az amerikai dollár a Morgan Stanley szerint, és ennek nem csupán az az oka, hogy a jegybank leállíthatja a kamatemelési sorozatát. Ha bejön a bank jóslata, akkor komoly fordulat következhet be a devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai gazdasági növekedés jövőre, az elemzői várakozások többsége szerint, lelassul, a jegybank szerepét betöltő Fed pedig szüneteltetheti a kamatemelési periódusát az év közepén, eljöhet a fordulat a devizapiacon, és az amerikai dollár el fog kezdeni gyengülni – idézi a CNBC a Morgan Stanley elemzőit.

Nyomasztó adósság

A fentiek mellett azonban van még egy igen fontos tényező, nevezetesen hogy az olyan nagy gazdaságok, mint Európa, Japán vagy Kína már egyre kevesebbet fektetnek be a nemzetközi pénzügyi piacokon, vagyis

egyre inkább csökken az amerikai dollár iránti kereslet

– mondta Hans Redeker, a bank globális devizastratégája.

Ez pedig igen jelentős kérdés, mivel az Egyesült Államok komoly költségvetési és folyó fizetési mérleg hiányokat halmozott föl, vagyis a világ legnagyobb gazdaságának igencsak szüksége van arra, hogy legyenek olyan vásárlók, akik megveszik a kötvényeit.

Jövőre beindulhat az amerikai dollár gyengülése Forrás: AFP/Adek Berry

Ha egy ország jelentős adóságot halmoz föl, akkor szüksége van olyanokra, akik ezt meg is veszik. Ehhez pedig nagy szükség van globális tőkebőségre, és napjainkban éppen ez az, ami lendületesen zsugorodik – figyelmeztetett Redeker.

Következésképpen egyre kevesebb tőle lesz elérhető a világpiacon, amelyből az Egyesült Államok finanszírozni tudná a hiányait

– tette hozzá.

Globális hatások

A dollár idei erőteljes felértékelését is egy globális folyamat fűtötte. A kötvényhozamok ugyanis emelkedtek – részben éppen a Fed kamatemelései miatt –, aminek következtében az USA gazdasági növekedése lendületes volt, és a nemzetközi befektetők elkezdtek tőkét pumpálni a világ legnagyobb gazdaságának befektetési alapjaiba.

Ez pedig végső soron a dollár felértékelődéséhez vezetett, és azt eredményezte, hogy a zöldhasú az idei év nagy részében izmosodást produkált.

Fontos azonban, hogy a gyengébb dollár segítheti például a feltörekvő piacokat, melyekre sokszor a dolláradósság helyez nyomást. Nem meglepő tehát, hogy az elmúlt időszakban több olyan elemzői prognózis is napvilágot látott, amely szerint jövőre érdemes lesz figyelni a feltörekvő piacok fölpattanására – egyebek mellett pont a gyengülő dollár miatt.