Tanácsok az év végi céges ajándékokhoz

karácsony, advent, ajándék, 
Boros könyv férfiaknak - ezt imádni fogják!
A könyv a kutya mellett az ember legjobb barátja
Vágólapra másolva!
Az év végi ajándékoknál nem csak a célközönség számít (partner, ügyfél vagy alkalmazott), de még a csomagolás és az ajándék átadása is számít. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach szakértő tanácsai segítségével elkerülhetők a kellemetlenségek.
Vágólapra másolva!

Ha már megvan, hogy kinek szeretnénk év végi ajándékot adni, illetve milyen névjegykártya legyen az ajándékok mellett, akkor jön a lényeg, vagyis az ajándékok kiválasztása, a csomagolásuk és végül az ajándék átadása. Erdős Zsuzsanna, az Erdosetikett.hu etikett tanácsadója tanácsai segíthetnek abban, hogy mindez zökkenőmentes legyen.

Az ajándék ne legyen túlzottan nagy értékű, lekötelező, még a gyanúját is kerüljük annak, hogy bármilyen hátsó szándékunk lenne.

Egyébként is vannak cégek, ahol tilos elfogadni ajándékot vagy nagyon le van korlátozva az elfogadható ajándékok mértéke, így a nagyobb értékű ajándék visszautasítása mindkét félnek kellemetlen lehet.

Az ajándék ne legyen reklámfelület.

Jól látható helyen, illetve nagy méretű céges logóval ellátott ajándék oda vezethet, hogy azt az ajándékozott nem fogja használni, még ha igényes is. Logó elhelyezhető, de csak diszkréten, illetve a védjegy is szerepelhet rajta.

Ne adjunk ajándékot pusztán azért, hogy valamivel letudjuk. Ez a meggondolatlanság. Ha nem elég a személyre szóló üdvözlőlap - és nincs időnk ajándékot választani -, úgy egy rövid, stílusos év végi koccintás vagy ügyfélpart is megteheti némi borral, sajttal, gitárzenével. Karácsonyi ajándéknak a cég által támogatott rendezvényekről visszamaradt szóróajándékokat adni nem hiba, hanem bűn dr. Erdős Zsuzsanna szerint, így semmiképpen se tegyük!

Papírtáska helyett előnyösebb becsomagolni és személyesen átadni az év végi céges ajándékokat Forrás: Thinkstock

Egy palack finom bor, pálinka, kivételes csokoládé, kávé, tea válogatás jó lehet, de mérlegeljük, hogy az ajándékozott számára egészségügyi, vagy családi okok miatt valóban jó ötlet-e. Ha ismerjük a megajándékozott ízlését, egyszerre személyes és mégsem tolakodó ajándék lehet a bonbon, egy kisebb közösség számára - akár kézműves boltból származó - csokoládé válogatás is különleges és igényes lehet.

Az ajándék sose legyen túl személyes!

Megmutathatjuk azonban figyelmességünket, ha ismerjük a megajándékozott hobbiját és ehhez kapcsolódó kiváló minőségű (!) tárgyat adunk.

Ha mér megvan az ajándék, fontos a csomagolás is, mely az igényességünkről és az odafigyelésünkről árulkodik. Legyen az ajándék mellett üdvözlőlap is, és papírtáska helyett elegánsabb a csomagolópapír.

Az ajándék átadása is része a szertartásnak, ezért ha lehetséges, személyesen adjuk át azt.

Mindezt tegyük stílusosan, ne egy nejlonszatyorból vegyük ki az ajándékokat. Ha nem tudjuk személyesen átadni, megteheti ezt egy munkatársunk vagy egy futárszolgálat, de csak végső esetben.

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült.