Hongkong lehet a tőzsdei bevezetések idei királya

City skyline viewed from Victoria Peak by night, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image NIGHT outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kon
City skyline viewed from Victoria Peak by night, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Hongkong igen jó úton halad ahhoz, hogy az idei évben a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) királya legyen, ugyanis nem sokkal, de maga mögött hagyta New Yorkot a tőkebevonások tekintetében. Ezzel együtt viszont a frissen tőzsdére lépett cégek igen gyengén teljesítenek.
Vágólapra másolva!

Miközben az új, technológiabarát jogszabályok igencsak megdobták az idei IPO-aktivitást és tőkebevonást Hongkongban, az új tőzsdére lépések volumene jövőre már sokkal alacsonyabb lehet. Az újonnan tőzsdére kerülő cégek ugyanis elég gyengén szerepelnek a hongkongi börzén, aminek következtében már több vállalat is vagy visszafogta az IPO tervezett méretét, vagy inkább elhalasztotta az akciót – írja a Business Insider.

Idén azonban Hongkong lehet a globális IPO-piac királya, mivel a különleges közigazgatási terület börzéjén

összesen 31,4 milliárd dollár értékben adtak el papírokat a friss cégek.

Ezzel szemben New York csak a második, 30,2 milliárddal. Hongkongban egyébként a fenti összeg nyolc éve a legmagasabbnak számít.

Aggasztó eltérések

Jól látszik a kezdeti tőkebevonás és az azt követő teljesítmény közti éles különbség, ha az idei két legnagyobb hongkongi üzletet nézzük. A Xiaomi és a Meituan Dianping ugyanis 9,7 milliárdnyi tőkét vont be az IPO-val, azonban a két papír július és szeptember között 19, illetve 26 százalékot esett.

A hongkongi részvények egyébként igen erős volatilitásnak voltak kitéve az elmúlt időszakban.

Ezt elsősorban az USA és Kína közti kereskedelmi háború, illetve a lassuló kínai gazdasági növekedés fűtötte.

Mindeközben a város benchmark mutatójának számító Hang Seng Index 13 százalékos mínuszban van ebben az évben, bár a kínai Shanghai Composite ennél is nagyobbat, több mint 20 százalékot esett. Összevetésképpen, az amerikai S&P 500 index 0,8 százalékos pluszban van.

A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előtt Forrás: AFP/Philippe Lopez

Az egész jelenség azonban számos elemző szerint igen ijesztő.

A hongkongi piac ugyanis nagyon vonzó, és a többség nem szeretne kimaradni az IPO-kban rejlő lehetőségből.

Ez a hangulat pedig még úgy is erős, hogy a teljesítmények eközben igen gyengék.

Nagy változások

Az idei év világelsőségét Hongkong elsősorban annak köszönheti, hogy a vezetés áprilisban módosított a tőzsdei szabályozásokon, és ennek következtében számos kínai technológiai cég a város börzéjét választotta. A hongkongi tőzsde ezzel a 2014-es eset megismétlődését akarta elkerülni, amikor az Alibaba e-kereskedelmi óriás részben azért választotta New Yorkot, mert Hongkong nem fogadta volna el a vállalat struktúráját.

Noha egyes bankárok szerint a papírok gyenge teljesítménye annak köszönhető, hogy sok cég nem volt hajlandó engedni a rendkívül magas kezdeti értékeltségből, mégis vannak olyan szereplők, akik optimista hangot ütnek meg. Többen ugyanis úgy látják,

a kiábrándító szereplés egy tünete a hongkongi átszervezésnek, amelynek időre van szüksége a kifutáshoz.

Következésképpen az biztosnak tűnik, hogy jövőre is érdemes lesz figyelni a hongkongi papírok teljesítményére.