A pályázati pénzek jövőre a 100 milliárd forintot is elérhetik

Gyártósor az új berceli üzemcsarnokban
Vágólapra másolva!
Idén a GINOP pályázatok voltak hangsúlyosak, mivel ezeknek a 2018-as kerete több százmilliárd forint volt és a Via Credit pályázati tanácsadó jövőre is jelentős nagyságú GINOP-os keretre számít. 2020 végén azonban véget ér a jelenlegi uniós ciklus, azaz a támogató hatóság eddig az időpontig köthet szerződést a pályázókkal. A nyertes vállalkozóknak még további két év áll majd rendelkezésükre, hogy megvalósítsák őket, tehát akár 2023-ban is lehet még projektet befejezni.
Vágólapra másolva!

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a GINOP 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt,

több mint 3.500 érdeklődővel, több mint 1.600 nyertessel.

Technológiai berendezésekre lehetett támogatást igényelni Közép-Magyarországi région kívül. Népszerű volt még, kis-és közép-vállalkozásoknak kiirt képzési pályázati konstrukció, ahol több mint 1.000 érdeklődő mellett folyamatosak az eredményhirdetések.

Több mint 1.500 érdeklődőt számol az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerint az informatikai és képzési pályázat is azért volt népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. Termelő-szolgáltatás-kereskedői szektorban működő vállalatok nyújthattak munkavállalóik számára képzéseket, számítástechnikai fejlesztéseket végezhetnek, azaz munkaerő megtartására bizonyult hasznosnak.

2019-ben a digitalizációt és innovációt segítő pályázatokon lesz a hangsúly a kkv-k támogatásában Forrás: MTI/Komka Péter

A jövő év eleje azzal fog telni, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt év tapasztalatait, ilyenkor a ciklus vége fele gyakori, hogy átrendeződések történnek. Azaz, a megmaradó pénzekből új kiírások lesznek.

A Via Credit szerint 10-15 milliárd forint értékben Ipar 4.0-hoz való kötődést, technológiai javuláshoz kapcsolódó kkv pályázatok várhatóak,

illetve az innováció területén még ennél is nagyobb értékben is jelenhetnek meg támogatások termékfejlesztésre, piacfejlesztésre.

Összegségében 2019 a digitalizáció éve lesz, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval.