Egyre jobban teljesít a régiós bankszektor

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés és az eszközállomány minőségének javulása jellemzi a közép- és kelet-európai régió és a balti térség bankszektorait, amelyet a pozitív makrogazdasági folyamatok is támogatnak. Az elmúlt években számottevő aktivitás volt tapasztalható a banki fúziók és felvásárlások piacán a régióban, mely konszolidációs hullám a jövőben tovább erősödhet.
Vágólapra másolva!

A közép- és kelet-európai régió és a balti térség bankszektorának teljesítményét az utóbbi időben stabilitás jellemezte: tőkemegfelelésük szilárd, az eszközállomány minősége javult, valamint a szektor nyereségessége növekszik. Ezeket a pozitív tendenciákat jelentősen támogatja a gazdasági növekedés, a javuló munkaerőpiaci körülmények és az intenzív hitelezési tevékenység.– derül ki a Deloitte elemzéséből.

Trendek és aktivitás

A bankok digitális átállása mellett a szektor másik meghatározó trendje a piaci konszolidáció, amit eladási oldalon az alapvető stratégiai fókuszba nem illeszkedő egységek értékesítése, míg a vételi oldalon az akvizíció révén elérhető méretgazdaságossági és egyéb szinergiák kiaknázására ösztönöz.

A közép- és kelet-európai országok bankpiacai a fúziók és felvásárlások terén az elmúlt években 2015-ben voltak a legaktívabbak 19 lezárt tranzakcióval,

míg 2016 – 2018. szeptember között a tranzakciók száma valamelyest alacsonyabb volt.

A digitális átállás az egyik legfontosabb trend Forrás: Dreamstime

A hitelezés felfutása, a növekvő profitabilitás és javuló eszközminőség fokozatosan csökkentette azt a korábbi tranzakciós nyomást, mely a legnehezebb helyzetben lévő bankokat bizonyos egységeik eladására késztette. Azonban közép- és hosszútávon a költséghatékonyság növelése mindinkább kulcsfontosságúvá válhat az éles bankpiaci versenyben, melyben a csupán 1-2%-os piaci részesedéssel rendelkező bankok – amelyek száma a közép- és kelet-európai térségben jelentős – várhatóan nem lesznek képesek felvenni a versenyt a vezető bankcsoportokkal. Mindez a konszolidáció felgyorsulásához és a tranzakciók számának növekedéséhez vezethet.

A régióban a legaktívabb felvásárló a magyar OTP Bank volt 2015 és 2018 szeptembere között

(5 tranzakcióval), a második pedig a lengyel állam, amely 2015 óta 4 felvásárlást hajtott végre a PZU-n és az Alior Bankon keresztül.

A felmérés további fontosabb megállapításai

2017-ben a bankok tőkemegfelelése mind a 12 vizsgált országban stabil maradt. Az átlagos tőkemegfelelési mutató (21%) jelentősen meghaladta a szabályozói minimumot.
Az eszközminőség a nem teljesítő hitelek mérlegből való kivezetésének, valamint a háztartások és vállalatok javuló pénzügyi helyzetének köszönhetően jelentősen javult. A nem teljesítő hitelek átlagos aránya 2017-ben 6,1%-ra csökkent, megközelítve a válság előtti szinteket.

A jövedelmezőség 2017-ben kissé növekedett, azonban az átlagos sajáttőke-arányos nyereség (10%) még mindig a válság előtti szint alatt maradt.

Továbbá a bankok eredményességét több országban a korábban megképzett hitelezési céltartalékok feloldása is növelte.

Az OTP volt a régió legaktívabb felvásárlója Forrás: 123rf.com

A tranzakciók számát tekintve a régió legaktívabb piacai 2015 és 2018 szeptembere között Lengyelország (8 tranzakció), Magyarország (8), Szerbia (7), és Románia (6) voltak.

A legaktívabb eladók a Raiffeisen (4 tranzakció) és a görög bankok voltak: a Piraeus Bank, a National Bank of Greece, az Alpha Bank és az Eurobank együttesen 7 bankot adtak el 2015 és 2018 szeptembere között.

A közelmúltbeli tranzakciók során a vevők és eladók egyaránt megalapozott motivációkkal rendelkeztek, amely motivációs tényezők várhatóan tovább erősödnek a következő években, mely tovább növelheti a tranzakciós aktivitást a közép- és kelet-európai banki piacokon" - Bíró Balázs, a Deloitte regionális pénzügyi tanácsadási üzletág pénzintézeti iparágának vezetője.