A legnagyobbakat is elérte a medve

medve
Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai papírok közül több is hivatalosan medvepiaci tartományba csúszott vissza az elmúlt időszakban, és a lista napról napra egyre bővül, ahogy tart az év végi eladási hullám. Íme, a lista a legnagyobb papírokról, amelyek már legalább 20 százalékot estek a legutóbbi csúcsaikhoz képest.
Vágólapra másolva!

Ahogy a legnagyobb amerikai tőzsdeindexek a legrosszabb decembert produkálják 1980 óta, egyre nő azoknak a sztárpapíroknak a száma, melyek hivatalosan is medvepiaci tartományba kerültek, vagyis legalább 20 százalékot estek a legutóbbi csúcsaikhoz képest – a 10 százalékos gyengülés korrekciónak, míg a 20 százalékos már medvepiacnak számít. Bár az eladási hullámmal a lista minden nap bővül, a MarketWatch összegyűjtötte a legnagyobb részvényeket, melyeket december 17-ig elért a medve.

Indexek és szektorok

Ha csak az indexeket nézzük, a helyzet még nem olyan rossz, egyelőre főként csak korrekciós tartományokról beszélhetünk.

A Dow Jones 12, az S&P 500 13, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite Index 12 százalékot esett, vagyis még nincs meg a 20 százalék.

A mutatók között egyetlen olyan van, amelynek esése a legutóbbi csúcshoz képest meghaladja a 20 százalékot. Az S&P 600 Small Cap Index 22 százalékos mínuszban van.

Egyre hangosabban bömböl a medve a Wall Streeten Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az S&P 500 index tagjai közül egyébként az öt legrosszabbul szereplő papír a következő: Mohawk Industries (mínusz 59 százalék), General Electric (mínusz 63 százalék), Western Digital (mínusz 64 százalék), Coty (mínusz 67 százalék), míg a lista legrosszabbul teljesítője a Nektar Therapeutics 69 százalékos szakadással.

Az S&P 500 szektorait elnézve széles körben mínuszokat láthatunk, azonban a közműcégek mínusz 3,5 százalékos teljesítménye egészen jónak mondható. Az egészségügyi szektor mínusz 9 százalékkal szintén megúszta eddig még a korrekciós tartományt is, azonban a mínusz 10 és 20 százalék közti régióban öt terület is van: alapvető fogyasztói javak (mínusz 10 százalék), nem alapvető fogyasztói javak (mínusz 16 százalék), kommunikációs szolgáltatások (mínusz 16 százalék), információs technológia (mínusz 17 százalék), az ipari szektor pedig december 17-ig éppen elkerülte a medvepiacot 19 százalékos gyengüléssel.

Az elemzés szerint három iparág került eddig medvepiaci tartományba.

A legutóbbi csúcshoz képest a pénzügyi szektor 21 százalékot, a nyersanyagszektor 22 százalékot, míg az energiaipar 23 százalékot gyengült.

A sztárok és a medve

Rátérve a konkrét sztárpapírokra, az látszik, hogy

a legnagyobb vesztes eddig a Netflix, amely egészen 38 százalékot zuhant a korábbi csúcsához képest.

A második legrosszabb teljesítményt a Facebook hozta össze mínusz 36 százalékkal, míg a negatív dobogó harmadik helyére hárman kerültek föl holtversenyben, mínusz 33 százalékkal: a DowDuPont, a Citigroup, valamint az AbbVie egészségügyi vállalat.

A Netflix a leginkább szenvedő sztárpapír Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Feltűnő, hogy a technológiai szupersztárok közül fent van a listán az Apple (mínusz 30 százalék), az Amazon (mínusz 26 százalék), valamint a Google mögött álló Alphabet is (mínusz 21 százalék). Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett FAANG részvények közül mindegyik medvepiaci tartományba süllyedt december 17-ig.

Ezzel együtt a MarketWatch elemzése hangsúlyozza, jóllehet az Dow és az S&P egyelőre csak korrekciós zónában, és nem medvepiaci tartományban van,

számos elemző arra figyelmeztet, ideje felkészülni arra, hogy egy széleskörű medvepiac köszönt be,

vagyis véget ér az egy évtizede tartó látványos részvénypiaci rali.