Jövőre is erős éve lesz Ázsiának

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Az ázsiai üzleti aktivitás idei lendülete várhatóan megmarad 2019-ben is, dacára a globális bizonytalanságnak. A friss tőzsdére lépések és a vállalati felvásárlások, illetve összeolvadások üteme tehát jövőre is igen izmos lehet az ázsiai térségben.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai csendes-óceáni térség idén igencsak izmos üzleti lendületet produkált hazai és nemzetközi fronton egyaránt. A teljesítményt elsősorban Japán és Hongkong fűtötte. Ráadásul az aktivitás 2019-ben is kitarthat – írja a CNBC a Baker McKenzie jelentése alapján.

Az idei év legnagyobb üzletei között olyanok voltak, mint amikor a Takeda Pharmaceutical 59 milliárd dollárért fölvásárolta a Londonban jegyzett Shire-t.

Ez volt egyébként a legnagyobb külföldi akvizíció, melyet 2018-ban japán vállalat végrehajtott.

A kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) frontján a China Tower nevű, mobil infrastruktúra kiépítésében utazó vállalat üzlete emelkedett ki, amely ebben az évben a legnagyobb IPO volt Hongkongban.

A legnagyobbak

Hasonlóan kiemelkedő esemény, hogy december 19-én Tokióban megkezdődött a kereskedés a japán SoftBank Group telekommunikációs ágazatának részvényeivel, ami az ország történetének eddigi legnagyobb IPO-ja, de globálisan is az egyik legnagyobbnak számít a 23,5 milliárd dolláros üzlet.

Jövőre is erős lesz az ázsiai üzleti élet Forrás: 123rf.com

Ráadásul csak alig marad el a rekorder Alibaba 2014-es, 25 milliárdos IPO-jától.

A SoftBank papír egyébként 14 százalékos mínuszban zárta végül az első kereskedési napját, míg az anyacégnek számító SoftBank Group 0,91 százalékos mínuszba fordult.

Ezzel együtt a Baker McKenzie elemzői kiemelték, az idei év erős üzleti lendületét az hajtotta, hogy a vállalatok sokkal inkább a gazdasági fundamentumokra figyeltek a globális kockázatok helyett. Ez a lendület pedig 2019-ben is ki fog majd tartani – mondják. Prognózisuk szerint azonban 2020-ban már lassulhat az ütem, ami azonban természetesnek mondható az eddigi erős évek után, ráadásul arra is számítani lehet, hogy a gazdasági növekedések is visszafogottabbak lesznek.

Kitartó lendület

A teljes üzletkötési aktivitás egyébként

751 milliárd dollárra emelkedhet 2019-ben, ami érezhető ugrás lenne az idei év egészére várt, éppen 700 milliárd alatti szinthez képest

– derül ki a jelentésből. A régió hazai tőzsdéin indított IPO-k összértéke azonban némileg csökkenhet 2018-hoz képest. A jelentés szerint 2019-ben 65,4 milliárd dollár lehet az összérték, szemben az idei 66,5 milliárddal.

A hongkongi tőzsde tartja a vonzerejét Forrás: AFP/Philippe Lopez

Mindeközben a határokon átívelő IPO-k értéke már erősebben beszakadhat, a jelentés szerint jövőre 34,5 milliárdos értékre kell számítani 68,4 milliárd után.

Hongkong azonban így is világelső maradhat a határokon átívelő IPO-k terén

– bár az összérték 33,5 milliárd dollárra csökkenhet az idei évre várt 34,1 milliárdról.

A kínai-hongkongi vonalon a legfontosabb kérdés az lesz, hogy a kínai hatóságok mennyire nehezítik meg a tőkeáramlásokat. Következésképpen a régió, és a világ, üzleti aktivitásának vizsgálatakor 2019-ben is érdemes lesz figyelni a kínai döntéseket.