Összeomlik az árfolyam: keserű évet zár a cukor

Mennyi az annyi – galéria, kockacukor
15 darab finom kockacukorhoz körülbelül fél kilogrammnyi cukornád kell.
Vágólapra másolva!
Miután egyre keserűbb az évzárás a cukor számára, egyes elemzők szerint az árfolyam összeomlása jövőre csak még rosszabb lesz. Ráadásul az árzuhanás 2018-ban már az egymást követő második évben tapasztalható.
Vágólapra másolva!

Idén a cukor határidős árfolyama 17 százalékot esett, amivel az egymást követő második évben mutat gyengülést a nyersanyag. A háttérben elsősorban a kirobbanóan magas kínálat áll – írja a Bloomberg. Ráadásul van egy másik tényező, amely még tovább fokozhatja az árcsökkenést.

A világ legnagyobb cukortermesztőjének és exportőrének számító Brazíliában igen erőteljes volt eddig az etanolkereslet, ami korlátozta a szakadást, azonban most úgy tűnik, ez a tényező is kikerül a képből.

Az idei évben ugyanis a magas olajárak azt eredményezték, hogy megnőtt a brazil etanolkereslet, de ahogy az olajár az elmúlt időszakban beszakadt, ez a trend megváltozhat. Brazíliában egyébként a legtöbben olyan járművet vezetnek, melyek etanollal és benzinnel egyaránt működnek.

A fogyasztók hagyományosan akkor váltanak alternatív üzemanyagra, amikor annak ára a benzinár 70 százaléka alá megy. Most, hogy az olaj ára lement, megnőtt a kereslet a klasszikus üzemanyagok iránt, ami azt is eredményezte, hogy az etanol ára süllyedésnek indult.

Brazílián és Indián múlhat a cukor jövője Forrás: AFP/Erika Santelices

Mindeközben a Marex Spectron brókerház úgy számol,

Brazília középső-déli régiójában 28,8 millió tonna cukrot termelnek majd az áprilisban kezdődő következő szenzonban.

Ez 2,3 millió tonnával haladná meg a korábbi szezon kibocsátását.

A cukor határidős jegyzése egyébként augusztusban 10 éves mélypontra ért, amikor elérte a fontonkénti 9,91 amerikai centes szintet. A piac akkor tudott kissé föllélegezni, amikor kérdésessé vált az indiai export mértéke, és megnőtt a brazil etanol iránti kereslet. Aztán az olaj ára csökkenésnek indult, a bioüzemanyag kilátásai pedig romlottak, majd a cukor ára is elindult lefelé.

Ezzel párhuzamosan a cukor árának 2019-es kilátásai komoly bizonytalanságokat mutatnak, vagyis nem kizártak a kilengések. Egyrészt a devizapiaci fluktuációk komoly volatilitást hozhatnak az amerikai dollárban elszámolt cukornál. Másrészt

a világ második legnagyobb termelőjének számító Indiában úgy tűnik, egyes területeken igen rosszul fog alakulni a termés

– teszik hozzá a Marex Spectron londoni elemzői. Mindeközben ha kitartóan alacsonyak maradnak az árak, akkor az európai cukornádtermesztők is áttérhetnek a sokkal nyereségesebb búzatermelésre.