Kormányzati kampány indul, hogy minél több cég válassza a kivát

IZER Norbert
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
A kormány azt szeretné, ha egyre több vállalkozás választaná a kisvállalati adót (kivát) - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára. A cégek a megfelelő adózási mód kiválasztásával sok pénzt spórolhatnak meg a törvények adta keretek között, erre jó példa a kisvállalati adó. Eddig mintegy 30 ezer vállalkozás választotta ezt az adózási formát, ezek a cégek a korábbi adózásról, például a társasági adóról való átállással az idén együttesen mintegy 35 milliárd forintot takarítanak meg.
Vágólapra másolva!

A kivát azoknak a vállalkozásoknak érdemes választani, melyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre, beruházásokra forgatják vissza a nyereségüket.

A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna,

a kisvállalkozásokat a döntésben a tárca kiva kalkulátora is segíti.

A kiva mértéke január elseje óta 13 százalék, amely kiváltja a társasági adót és a munkáltatói adóterheket. Az adó alapjába ráadásul csak az osztalékként kivont nyereség számít bele, azaz a vállalkozásba visszaforgatott nyereség mentesül az adó alól. A módosítás is hozzájárult ahhoz, hogy számottevően bővült idén a kivások köre, ugyanis míg a múlt év végén 15 ezer volt a számuk, addig ma már mintegy 30 ezer kisvállalkozás él ezzel az adózási formával.

Idén decemberben még több közepes cégnek nyílik meg a kiva választási lehetősége, miután az új szabályok szerint az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó belépési értékhatár ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedett.

Az adónem mellett döntőknek az értékhatár gyors "kinövésétől" sem kell tartaniuk, mivel a jövő évtől a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatár is nő, egyről hárommilliárd forintra.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormány most kampányt indít a kiva népszerűsítésére, melyben azt kívánják elérni, hogy legalább 40 ezerre emelkedjék az azt választó cégek száma. A kiva jelenlegi kulcsa 13 százalék, de az újabb, várható adócsökkentések, így a szociális hozzájárulási adó tervezett csökkentése után a kiva kulcs 12 százalékra mérséklődhet.

A Pénzügyminisztérium elindítja "a kérdezd a könyvelődet" kampányt,

ugyanis a tárca tájékoztató leveleket küldött ki, az ügyfélkapun keresztül ezt főleg az érintett cégek könyvelői kapták meg. Összesen mintegy 77 ezer adózó cég kapott tájékoztatást az adóhivataltól, hogy az adataik alapján érdemes lehet a kisvállalati adót választaniuk.

Ebből hozzávetőleg 47 ezer cég kapott általános tájékoztatást, ők legalább 10 százalék adót spórolhatnának. Azon levelek szerint, amelyek részletes számításokat tartalmaztak, a cégek adókötelezettségének csökkenése összesen 23 milliárd forintot tenne ki, amennyiben mindannyian belépnének a kiva alá.

A 2013-tól választható kisvállalati adó (kiva) nemcsak a cégeknek biztosít jelentős egyszerűsítést, és több százezer forint megtakarítást, hanem az állami büdzsé bevételére is kedvezően hat. A PM szakértőinek számításai szerint ugyanis a tavalyi mintegy 23 milliárdos kiva bevétel idén közel a kétszeresére emelkedhet.