Súlyos következménye is lehet a rosszul sikerült évzáró céges bulinak

részeg lányok 2 people ALCOHOL ALCOHOLISM bad habit BEER beer bottle DRINKING drunk excess exhaustion EYES CLOSED focus on background FOOD friend FRONT VIEW GIRL girls healthy holding home life indoors indulgence leaning leisur
Ittas lányok. Belőlük még hiányzik a "józanság" gén
Vágólapra másolva!
Négykézláb mászó ügyvezető, félmeztelenül táncoló titkárnő, egymást bántalmazó munkatársak, szerelmi légyottok. Kínos. De lehet rosszabb is. Ha a beosztott felpofozza a főnökét, ha a munkatárs törni-zúzni kezd, ha bizalmas információkat fecseg ki. De milyen munkajogi következményei lehetnek a bekarmolt estének?
Vágólapra másolva!

A munka törvénykönyve szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

Vagyis ha kiposztolja a közösségi médiában a kínos bulifotókat, az akár ki is merítheti ezt.

Hiszen a munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

A munkavállaló a munkaidején kívül sem veszélyeztetheti többek közt a munkáltatója jó hírnevét Forrás: Cultura Creative/Cultura/Seb Oliver/Seb Oliver

Attól függően, hogy milyen súlyosnak ítéli a munkaadó, az elhajlást megúszhatja a munkavállaló egy puszta figyelmeztetéssel. Rosszabb esetben azonban akár alkalmazhat úgynevezett hátrányos jogkövetkezményt. Ennek mindenképpen összefüggésben kell lennie a munkaviszonnyal, ám csak meghatározott időre szólhat és nem sértheti a munkavállaló szociális és társadalmi helyzetét. Tipikusan ilyen lehet a későbbi prémium megvonása, de akár a rugalmas munkaidő visszavonása is.

Durva esetben a munkáltató akár felmondhat is a munkavállalónak.

Ez esetben nem jár végkielégítés, csak felmondási időre és távolléti díjra számíthat a munkavállaló. Extrém esetben azonnali hatállyal is felmondhat a munkaadó, ekkor felmondási idő sincs. Érdemes megfontolni a munkaadónak is, mikor él ezzel a szankcióval, hiszen ez rendkívül súlyos döntés.