Sokáig a mélyben maradhat az olaj ára

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Amennyiben az OPEC nem viszi végig a tervét, és nem csökkenti idén az olajkitermelést, akkor a Brent ára 2019-ben sem kapja meg a kellő támogatást az emelkedéshez – mondják a JPMorgan elemzői. Ez azt jelenti, hogy az olaj ára tartósan nyomott maradhat, ha a legnagyobb kitermelők nem lépnek érdemben.
Vágólapra másolva!

A december elején megtartott tanácskozáson az OPEC és külső szövetségesei abban állapodtak meg, hogy hat hónapig mintegy napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelésüket. Ez az intézkedés elvileg januártól érvényes, a célja pedig az, hogy visszaállítsa az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között – írja a CNBC.

Mindazonáltal a JPMorgan elemzői még a decemberi találkozó előtt jelezték, amennyiben az OPEC és partnerei nem vágják vissza több mint 1,2 millió hordóval a kitermelést, illetve ha ez csak az első félévre vonatkozik és nem 2019 egészére, akkor a kőolaj ára kitartóan alacsony maradhat.

A bank elemzői szerint ez a Brent típusú olaj esetében 55 dolláros szint körüli tartományt jelenthet 2019-ben.

Közép-európai idő szerint szerda délelőtt a Brent olaj hordónkénti árfolyama 53 dollár körül mozgott, míg az amerikai benchmarknak számító WTI-vel 45 dollár körül kereskedtek. Mindkét jegyzés nagyjából 1 százalékos mínuszban állt.

Tartós gyengélkedés?

A JPMorgan szakértője szerint számos olyan tényező van, amely a mélyben tarthatja idén az olaj árfolyamát. Ilyen a relatíve gyenge kereslet vagy az OPEC kitermelés-csökkentési projektje körüli elkötelezettségi bizonytalanságok a tagállamok részéről. Ez utóbbi olyannyira súlyos lehet, hogy még az is kétséges, a legnagyobb kitermelőnek számító Szaúd-Arábia mennyire következetesen tartja majd magát a tervekhez – mondja Scott Darling, a bank elemzője.

Idén sem lesz könnyű éve az olajnak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A szaúdiak ugyanis az elmúlt hónapokban napi több mint 1 millió hordóval növelték a kibocsátásukat, és

a királyság most azt fogja megcélozni, hogy mintegy 900 ezer hordóval csökkentse a kitermelést, mindössze két hónap alatt.

Ez pedig komoly nehézségeket okozhat, mert ha az olajár tovább szenved, akkor Szaúd-Arábiának a Brent jelentős drágulására lenne szüksége ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa a költségvetését.

Támogató feszültségek?

A 2018-as év egyébként a legnagyobb éves veszteséget produkálta az olajpiacon 2015 óta. A Brent közel 20 százalékot, míg az amerikai WTI durván 25 százalékot gyengült, ahogy a részvénypiaci volatilitás, a geopolitikai feszültségek, valamint a gyengülő keresletre vonatkozó előrejelzések egyaránt negatív nyomást helyeztek az energiapiacra.

Darling azonban hozzátette,

egyes geopolitikai kockázatok akár felfelé is nyomhatják az olaj árát.

Ilyen például Venezuela elöregedő infrastruktúrája, amely váratlan leállásokat eredményezhet a kitermelésben. Ha pedig összejön néhány ehhez hasonló probléma, akkor az könnyedén megtámogathatja az olajár emelkedését.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása az elmúlt évben Forrás: Investing.com

A JPMorgan novemberben azt vetítette előre, hogy

a Brent árfolyama 73 dolláros átlagot hoz majd össze 2019-ben, ami visszafogás a korábbi 83,50 dolláros jóslathoz képest.

A módosítás részben annak tudható be, hogy az észak-amerikai kínálat felpattant az elmúlt év második felében.