Ekkora a baj? Már a mozikat is elérte a kínai lassulás

China Wanda Shanghai
--FILE--Local residents dance at the Jinshan Wanda Plaza in Shanghai, China, 3 September 2016. Chinese property-to-entertainment conglomerate Dalian Wanda is in talks to buy a controlling stake in Dick Clark Productions, the company that runs the Golden Globe awards and Miss America pageants, as it expands a growing Hollywood portfolio. Run by China's richest man, Wang Jianlin, Wanda already owns Legendary Entertainment, co-producer of film hits such as "Jurassic World" - which was the biggest U.S.-China movie deal when it was sealed in January. It also owns U.S. cinema chain AMC Entertainment Holdings. A source familiar with deal said Wanda was looking to bid $1 billion for the TV production company, but cautioned the deal was not yet certain. The person could not be named as the deal value is not public.
Vágólapra másolva!
Mindössze egyszámjegyű növekedést produkáltak tavaly a kínai mozibevételek, ami komoly lassulásnak számít az egy évvel korábbi bővülési szinthez képest. Miközben a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak uralják a piacokat, most úgy tűnik, a világ második legnagyobb mozipiaca is rálépett a fékre.
Vágólapra másolva!

A mozijegyekből származó bevételek tavaly 9 százalékkal 60,98 milliárd jüanra (8,87 milliárd dollár) nőttek, ami igen erőteljes lassulás az egy évvel korábbi 13,45 százalékos bővüléshez viszonyítva – írja a CNBC.

A hazai filmek jegyeladásai 37,9 milliárd jüant hoztak össze 2018-ban, amivel a teljes bevétel 62 százalékát tették ki

– számolt be a Xinhua állami médiaügynökség. Ez egyébként erősödés 2017-hez képest, amikor a hazai filmek még csak 54 százalékos aránnyal képviseltették magukat.

A kínai mozipiac jelentősége abban áll, hogy miközben az ország a világ második legnagyobb piaca az Egyesült Államok mögött, az összes mozivászon számában Kína már világelsőnek számít, miután az elmúlt években igen lendületes expanzió ment végbe az országban.

Ez azt eredményezte, hogy mára 60 079 mozivászon üzemel szerte az országban, ami 9 303-mal több, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az USA-ban a teljes szám éppen csak meghaladja a 40 000 darabos szintet.

Kína hamarosan a világ legnagyobb filmpiaca lehet Forrás: Imaginechina/Yan daming - Imaginechina/Yan Daming

A mostani számok nemcsak azért jelentősek, mert újabb vészjelzést adhatnak arra vonatkozóan, hogy a kínai gazdaság növekedése lassuló fázisban van, hanem azért is, mert

az ország egyébként is jó úton halad, hogy végül a legnagyobb filmpiac legyen, és lenyomja Észak-Amerikát.

Ezt támasztja alá, hogy Kína egyre fontosabb régió az iparágban, és a producerek világszerte hajtanak arra, hogy feltornásszák a bevételeiket a kínai nézőkön keresztül. Ez pedig még annak ellenére is így van, hogy az országban kvóta szabályozza az importfilmek behozatalát, és szigorú cenzúra ellenőrzi az alkotásokat.

Azzal együtt, hogy az ázsiai óriás a hazai filmek forgalmazására helyezi a hangsúlyt a hollywoodi import helyett, jól látszanak a kínai filmszektor nehézségei is.

Míg számos nagy költségvetésű kínai film lényegében megbukott, addig több alacsonyabb költségvetésből elkészült alkotás egészen jól szerepel.

Ez pedig arra is utal, hogy egyelőre nehéz meghatározni a kínai filmipar jövőbeni irányát, de az biztos, hogy a szektor növekedésének kiemelt figyelmet érdemes szentelni.