Súlyos bajok lehetnek a kínai növekedéssel

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
Kína jelenlegi gazdasági növekedése valószínűleg még a 6 százalékot sem éri el – vélik egyes elemzők. A háttérben elsősorban a gyengélkedő belső kereslet állhat. Mindez arra utal, hogy komoly szerkezeti átalakulások mennek végbe a világ második legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban érkező jelek alapján igencsak behúzhatja a féket a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése. Legutóbb például az Apple közölte, hogy

visszafogja az első negyedéves bevételi előrejelzését, jelentős részben a kínai kereslet gyengélkedése miatt.

Majd hétfőn a Hongkongban jegyzett Geely autógyártó jelentette be, hogy nem tudta hozni az eladási célkitűzését 2018-ra, ráadásul az idei évre stagnálást vár a vállalat.

Fogyasztási gondok

Egyértelműnek tűnik, hogy a hazai kereslet fontos része a kínai gazdasági növekedés lassulásának – mondta a CNBC-nek Taimur Baig, a DBS Group Research vezető közgazdásza. Kiemelte, ez a gyenge belső kereslet strukturális változásokat jelez a kínai gazdaságban.

Ennek következtében a DBS úgy számol, hogy a kínai GDP-növekedés jelenleg 6 százalék alatti lehet. Tavaly egyébként

Kína 6,5 százalékos bővülésről számolt be a harmadik negyedévre, ami már akkor is a leglassabb ütem volt a globális pénzügyi válságot követően.

Ezzel együtt az ország 2018-ra kiadott hivatalos növekedési célja továbbra is 6,5 százalék körüli volt.

Erősen behúzhatja a féket a kínai gazdasági növekedés Forrás: AFP/Liu Jin

Miközben a hivatalos adatok arra utaltak, hogy a kínai gazdasági növekedésnek megvolt a kellő támasza a tavalyi év jelentős részében, a termelési és export-megrendelési számok mégis lehúzhatják a növekedést, különösen az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus hatására

Hazai ellenszelek

A vámháború mellett a kínai gazdaságnak a saját, hazai ellenszeleivel is szembe kell néznie. Még mielőtt Donald Trump amerikai elnök beindította volna a kereskedelmi konfliktus újabb hullámát, Peking már kísérletet tett arra, hogy menedzselje a gazdasági növekedés lassulását, azt követően, hogy korábban Kína lényegében a világgazdasági növekedés legfontosabb motorja volt.

Bár jelenleg is fontos tárgyalások folynak Kína és az Egyesült Államok között,

Baig szerint valószínűtlen, hogy a kereskedelmi háború véget érne a következő 3-6 hónapban.

A szakértő úgy véli, a két ország közti ellentétek túlmutatnak a külkereskedelmen, vagyis nem lesz könnyű megoldani a konfliktusokat.

Baig szerint pozitív jelzés lenne, ha a nyárig kiterjesztenék a három hónapos fegyverszünetet, ez ugyanis adna némi mozgásteret a világgazdaságnak az idei év első felében. Az elemző azonban figyelmeztetett, fontos figyelni az eseményeket, és folyamatosan megvizsgálni a várakozásokat.