Viharfelhők gyülekeznek a világgazdaság egén

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Egyre sötétebbek lettek 2019-ben a világgazdaság kilátásai – ezzel a mondattal foglalja össze a Világbank a legfrissebb előrejelzését. Miközben egyre több negatív tényező jelent kockázatot a globális gazdaság növekedésére, a szervezet kiemelte a magas adósságállományokból eredő esetleges problémákat is. Emellett hangsúlyozta, nem szabad készpénznek venni az eddigi bővülés egyik legfontosabb alapját sem.
Vágólapra másolva!

Számos olyan kihívás fenyegeti a világgazdaságot 2019-ben, amely már a tavalyi évben is jól látható volt. A nemzetközi kereskedelem és beruházási aktivitás gyengült, a kereskedelmi feszültségek fokozódtak, miközben több feltörekvő piac is súlyos pénzügyi nyomás alá került 2018-ban – olvasható a Világbank legfrissebb elemzésében.

Ennek következtében a szervezet úgy számol, hogy a feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok növekedése igencsak nyomott marad 2019-ben.

Azok a gazdaságok, amelyek jelentősen támaszkodnak a nyersanyagexportra, a korábban vártnál sokkal lassabb növekedéseket produkálhatnak.

Az említett országcsoport tavalyi növekedése várhatóan 4,2 százalékos volt, ami 0,3 százalékponttal lenne alacsonyabb a júniusi prognózisnál. Idén szintén 4,2 százalékos lehet a növekedés, ami viszont már 0,5 százalékponttal alacsonyabb, mint a korábban várt adat. A jövő évre vonatkozó várakozását szintén visszafogta a Világbank (0,2 százalékponttal), és a szervezet most úgy számol, a feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok 4,5 százalékkal bővülnek majd. A Világbank először fogalmazott meg jóslatot 2021-re. Akkor a növekedés 4,6 százalékos lehet.

Ezzel párhuzamosan a világgazdaság egészének 2018-as növekedési várakozását 0,1 százalékponttal 3 százalékra fogta vissza a világbank,

az idei évre pedig már csak 2,9 százalékos bővülést vár a szervezet, ami jövőre és 2021-re 2,8 százalékig lassulhat.

A 2019-es és 2020-as prognózis egyaránt 0,1 százalékponttal marad el a júniusi várakozástól.

Szigorodó környezet

A fejlett gazdaságok esetében a legfontosabb tényező, hogy a nagy központi bankok folytatni fogják az erősen alkalmazkodó monetáris politikák leépítését. Emellett a Világbank kiemelte a kereskedelmi konfliktusok esetleges eszkalálódását, de azt is hangsúlyozta,

a magas adósságállományok – különösen a szegényebb országokban – növelhetik a sérülékenységet a globális kamatszintek emelkedésének következtében.

Ennek eredményeként ezeken a helyeken gyorsan változhat a befektetői hangulat, és nem zárhatók ki erőteljes devizaárfolyam-fluktuációk sem.

Egyre sérülékenyebb a világgazdaság Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

Ehhez jön még, hogy az egyre rendszeresebben előforduló rendkívüli időjárási események megnövelik az élelmiszerárak lendületes kilengésének kockázatát, ami szintén fokozhatja a szegénységet egyes helyeken.

A Világbank mindezeket figyelembe véve a fejlett és fejlődő (feltörekvő) gazdaságoknak egyaránt azt javasolja, hogy készüljenek föl az esetleges turbulenciákra, építsenek ki kellő fiskális és monetáris puffereket, valamint támogassák a humántőkét és a kereskedelmi integrációt.

– mondta Kristalina Georgieva, a Világbank vezérigazgatója.

A fejlett gazdaságok egészére a Világbank 2018-ra 2,2 százalékos növekedést vár, míg idén 2,0 százalék, jövőre azonban csupán 1,6, majd 2021-re 1,5 százalékos lehet a bővülés. A szervezet nem módosított a korábbi prognózisán.

Ezzel párhuzamosan a Világbank 0,2 százalékponttal 2,9 százalékra javította fel az Egyesült Államok 2018-ra várt növekedését. Az idei évre vonatkozó prognózis változatlanul 2,5 százalékos, de a 2020-ra várt 1,7 százalékos bővülés már 0,3 százalékponttal elmarad a júniusi várakozástól, és 2021-re is csak 1,6 százalékos reál GDP-növekedést vár az intézmény.

Az euróövezet esetében a tavalyi évre várt növekedés 1,9 százalékos, ami szintén 0,2 százalékponttal marad el a korábban várttól.

Idén azonban már 1,6 százalékra lassulhat a növekedés, vagyis 0,1 százalékponttal lehet alacsonyabb a júniusban prognosztizáltnál. Majd 2020-ban és 2021-ben további lassulás várható – 1,5, illetve 1,3 százalékra.

Súlyos adósságteher

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy egyre aggasztóbbak a világgazdaságban felgyülemlett súlyos adósságok. Az elmúlt években ugyanis számos alacsony jövedelmű ország fért hozzá új pénzügyi forrásokhoz, ami lehetővé tette a szükséges fejlesztések finanszírozását. Ez azonban ahhoz is hozzájárult, hogy érezhetően megnőttek az államadósságok.

A szegényebb országokat érintik leginkább az adósságkockázatok Forrás: Jason Li/EyePress

Az alacsony jövedelmű országok kormányzati adósságai az elmúlt négy évben a GDP 30 százalékáról 50 százalékra emelkedtek, és ezek a gazdaságok egyre nagyobb mértékben fordítják az állami bevételeiket a hitelkamatok kifizetésére. A Világbank azonban hangsúlyozza,

ez az adósságszolgálati nyomás csak abban az esetben fog tovább fokozódni, ha a hitelezési költségek – a várakozásoknak megfelelően – tovább emelkednek a következő években.

Ha viszont ez bekövetkezik, és a finanszírozási kondíciók jelentősen szűkülnek, akkor ezeknek az országoknak szembe kell nézniük esetleges hirtelen tőkekiáramlásokkal, valamint nehezedő adósság refinanszírozással is.

Egy korszak vége?

Noha a politikai döntéshozók a gyengülő lendület idején is szeretnék fenntartani vagy fokozni a gazdasági növekedést, a Világbank arra figyelmeztet, hogy nem lehet készpénznek venni azt a tényezőt, amely eddig igen jelentősen megtámogatta a gazdasági aktivitást.

Ez pedig nem más, mint a hosszú ideje tartó alacsony és stabil infláció.

Bár az elmúlt években hozzászokhattunk az alacsony és stabil inflációhoz, ennek megmaradása egyáltalán nem garantált, és számos olyan tényező van, amely együtt elkezdheti fölfelé nyomni az inflációs rátákat – figyelmeztet az elemzés.

Vége lehet az alacsony és stabil infláció korszakának Forrás: AFP/Mark Wilson

Végül érdemes még megemlíteni, hogy miközben épp nemrég érkezett olyan elemzői vélemény, amely szerint a kínai gazdasági növekedés 6 százalék alatti is lehet, a Világbank nem változtatott a korábbi prognózisán, és továbbra is 6,5 százalékos bővülést becsül 2018-ra. Idén és jövőre azonban már 6,2 százalékra, 2021-ben pedig 6,0 százalékra lassulhat a kínai növekedés. A júniusi előrejelzés még 6,3 százalékos idei növekedéssel számolt.

Magyarország esetében a tavalyi növekedés még a júniusban vártnál is jobb lehet, ahogy a szervezet igen jelentősen, 0,5 százalékponttal 4,6 százalékra emelte föl a becslését.

Erre az évre a Világbank kitartóan 3,2 százalékos növekedést vár Magyarországtól, míg 2020-ra már csak 2,8 százalékosat, amely viszont 0,2 százalékponttal alacsonyabb a korábban vártnál. A 2021-re vonatkozó prognózis további lassulást jelez előre, akkor a növekedés már csak 2,4 százalékos lehet.