Az adósságon múlhat az amerikai kamatemelés?

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke nem vár recessziót a következő időszakban, Jerome Powell arra is figyelmeztetett, hosszabb távon szembe kell majd nézni a lendületesen növekvő amerikai adósságállománnyal is.
Vágólapra másolva!

Igencsak vegyes véleményt fogalmazott meg a napokban az amerikai jegybank elnöke. Jerome Powell egy csütörtöki washingtoni fórumon kiemelte, nem kell recesszióra számítani az Egyesült Államokban, mivel se az infláció gyors növekedése, se egy eszközár buborék kipukkadása nem fenyegeti ma az USA-t. Emellett hangsúlyozta, a Fed „türelmes" a kamatemeléssel kapcsolatban, ami azt is jelentheti, hogy a jegybank kivár a további szigorítással – de nem áll le teljesen.

Mindeközben viszont Powell aggodalmát fejezte ki a lendületesen bővülő amerikai adósságállománnyal kapcsolatban.

Hozzátette, a Fed nézőpontjából az üzleti ciklus hossza a fontos, ez a referenciakeret, amelyben értelmezik az eseményeket. Az amerikai kormányzati adósság kockázatai pedig nem középtávon, sokkal inkább hosszú távon éreztethetik hatásaikat a monetáris politikára – írja a CNBC.
Powell kiemelte, hosszú távon ez olyan kérdés, amellyel szembe kell nézni, és ezt a szembenézést nem lehet elkerülni.

Fenyegető adósságteher

A Fed vezetőjének szavai olyan helyzetben érkeztek, amikor az éves amerikai deficit új csúcsra ért, és átlépte az ezer milliárd dolláros szintet.

A jelenlegi helyzet azért számít új rekordnak, mert bár az ezer milliárdos szintet az USA korábban is meghaladta, olyan még soha nem fordult elő, hogy ezt tartós gazdasági növekedés időszakában érje el.

Részben éppen ennek következtében aggódnak sokan recesszió kialakulása miatt.

Az amerikai adósságállomány kockázataira figyelmeztet a Fed elnöke Forrás: 123rf.com

Ezzel párhuzamosan a teljes amerikai adósságállomány nagyjából 21 900 milliárd dollár, melyből az állam adóssága 16 ezer milliárdos. Ez egyébként részben pont a Powell irányítása alatt végrehajtott kamatemeléseknek köszönhető, mivel a kamatköltségek emelkedésével az adósság is egyre nagyobb terhet jelent.

A Wall Street egyik kötvénykirálya és elismert pénzügyi előrejelzője, Jeffrey Gundlach még decemberben közölte, meglátása szerint a Fed egy öngyilkos küldetést hajt végre.

A jegybak ugyanis úgy emeli a kamatot, hogy közben a GDP-arányos kormányzati adósság egyre bővül. Normális esetben a deficit emelkedésekor a Fed csökkenteni szokta a kamatokat.

Lefokozás és növekedés

Az sem könnyíti meg az USA helyzetét, hogy az egyik legnagyobb hitelminősítőnek számító Fitch Ratings szerdán bejelentette,

a kitartó kormányzati leállás hamarosan befolyásolhatja az Egyesült Államok hitelminősítését.

Vagyis a világ legnagyobb gazdasága akár el is veszítheti a tripla A-s besorolását.

A Fed egyébként a decemberi prognózisában 3,0 százalékra csökkentette a 2018-as növekedési várakozását a szeptemberi 3,1 százalékról. Az idei évre a jegybank 2,3 százalékos GDP-bővülést vár, szemben a korábban jelzett 2,5 százalékkal. Ezzel párhuzamosan az infláció a következő években is éppen 2 százalék körül maradhat, ami megfelelne a Fed célkitűzésének.