Továbbfejlesztik az online számlarendszert

Codecool programozás
Vágólapra másolva!
Az online számlarendszer óta már eltelt fél év, amiből már levonhatók az első következtetések. A megoldás az első eredmények ismeretében hozta az elvárt teljesítményt az áfabeszedés hatékonyságának növelésében. Az adóhivatal szinte azonnal és automatizáltan képes kiszűrni a csalárd gazdálkodókat.
Vágólapra másolva!

2019 januárjáig több mint 28 millió számláról érkezett adatszolgáltatás az online számlarendszerbe. Ezzel az adóhatóság kellően nagy rálátást szerezhetett a nagy összegű gazdasági eseményekhez kapcsolódó számlázási gyakorlatokról.

Az online számlarendszer ezzel együtt további fejlesztésre szorul. Az Online Számla Portálon megjelenő technikai tájékoztatókban az adóhivatal már előre jelzi a hamarosan módosuló technikai követelményeket.

Az adatszolgáltatás alapját jelentő XML-dokumentum sémájában tervez változtatásokat az adóhatóság. Az ezzel kapcsolatos részletek publikációja január végére várható.

A tájékoztatás szerint 2019 májusától a jelenlegi séma alapján elkészített XML-számladokumentumokat már nem fogja befogadni a NAV rendszere, tehát májustól a ma használt XML-dokumentumokkal már nem lehet eleget tenni a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek.

A számlázóprogramok fejlesztőinek 2019 első negyedévében így kötelező változtatásokat kell elvégezniük a programokhoz kapcsolódó adatszolgáltató modulokban, hogy az továbbra is megfelelő adatokat tudjon küldeni a NAV felé.

A számlázóprogramok programozóinak májusig biztosan lesz dolguk az online számlarendszerrel Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az adatszolgáltatás alapját jelentő XML-formátum megváltoztatását az adóhatóság az adatminőség javítása, valamint az adatszolgáltatás egyszerűsítésére létrehozott új lekérdezési lehetőségekkel indokolja.

További részletekkel Kóczé Péter, az RSM Hungary digitális megoldások üzletágvezetőjének cikke szolgál az Adó.hu-n.