Az Emírségeket látogatja meg Rembrandt

Minerva in Her Study, Rembrandt
Art dealer Valter Aamell poses by "Minerva in Her Study", a painting by famous 17th century dutch artist Rembrandt, just moved into his gallery in Stockholm 15 September 2004. The Minerva will be part of an art exhibition at the gallery before it will be auctioned at a price of 340 million Swedish kronor (37 million Euro), the most expensive piece of art ever sold in Sweden. A Rembrandt painting estimated to be worth 340 million kronor (45 million dollars, 37 million euros) will go on sale next week, the priciest piece of art to go on the block in Sweden, art dealers said on 16 September 2004. Aamell is selling the work on behalf of the current Canadian owner who has asked to remain anonymous. (Photo by BERTIL ERICSON / SCANPIX SWEDEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből nyílik kiállítás februárban az Abu-Dzabi Louvre-ban.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású kiállításra készül az Abu-Dzabi Louvre: nagy németalföldi mesterek műveiből nyitnak kiállítást. A múzeum igazgatója, Manuel Rabate azt mondta, először rendeznek ilyen nagyszabású tárlatot a németalföldi mesterek műveiből. A Rembrandt, Vermeer és a holland aranykor: mesterművek című kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe.

Rembrandt Minerva a dolgozószobájában című festménye is Abu-Dzabiba utazik Forrás: AFP/Bertil Ericson

A kiállításon Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült árnyékolt szemű önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is Abu-Dzabiba utaznak. Érdekesség, hogy a két kép

háromszáz év után először

szerepel egymás mellett. Abu-Dzabi kulturális és idegenforgalmi hatóságának vezetője, Mohamed Kalifa al-Mubarak azt mondta, a helyi Louvre megnyitása óta komoly sikereket ért el, ami a Franciaországgal ápolt szoros, baráti köteléknek és annak köszönhető, hogy a múzeum jó kapcsolatokat alakított ki a világ más múzeumaival és intézményeivel is.

Megfejtették Rembrandt 300 éves titkát

Rembrandt van Rijn a vastagon felvitt festékes technikájával, 3D-módszerrel forradalmasította a festészetet. Egy nemzetközi kutatócsoport most, három évszázaddal később kiderítette, hogyan is érte el ezt a hatást a mester. Egy nemzetközi kutatócsoport most, 300 évvel később kiderítette, hogy mi volt Rembrandt vastagon felvitt, festékes technikájának titka, amivel annak idején forradalmasította a festészetet.

A németalföldi mesterek kiállítása február 14-től május közepéig látogatható. A világhírű párizsi múzeum, a Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumának, a nyitottság és a tolerancia jelképének szánt Abu-Dzabi Louvre-t 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.