Összement a világ legnagyobb eszközkezelője

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Kisebb lett az elmúlt negyedévben a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock. A cég eszközállománya ugyanis a profittal együtt zsugorodott – derült ki a cég héten közzétett gyorsjelentéséből.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock kezelt eszközállománya 5 százalékkal, 5980 milliárd dollárra csökkent éves alapon – derült ki a vállalat negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentéséből.

A New York-i székhelyű cég profitja ezzel együtt elmaradt az előzetes várakozásoktól, ahogy megtisztított, egy részvényre eső nyereség csupán 6,08 dolláros volt. A jelentést megelőző elemzői konszenzus alapján a piac 6,23 dolláros profitot várt.

A legfontosabb számokat tekintve a bevételi fronton a BlackRock megfelelt a várakozásoknak, és hozta a 3,43 milliárd dollárt. A nettó profit viszont mindössze 927 millió dolláros volt, ami amellett hogy 60 százalékos éves alapú csökkenésnek számít, elmaradt az 1,1 milliárdos elemzői prognózistól.

Csökkent a BlackRock kezelt eszközállománya Forrás: Origo

A teljes tőkeáramlást nézve az látszik, hogy a tavalyi negyedik negyedévben 49,8 milliárd dolláros volt a nettó beáramlás – az iShares alapoknál nettó 81,4 milliárdos volt a nettó tőkebeáramlás.

A tavalyi év egészét nézve a BlackRock 124 milliárd dolláros tőkebeáramlást könyvelhetett el,

ami jelentős részben az iShares alapokba, illetve az illikvid alternatív stratégiába irányuló rekord mértékű tőkének volt köszönhető. Ezzel együtt a cég bevételeinek nagyjából 6 százalékát adó technológiai szolgáltatások területén a bevétel 19 százalékkal bővült.

A jelentésben a vállalat vezérigazgatója, Larry Fink úgy nyilatkozott,

a BlackRock elég jól pozícionált ahhoz, hogy holisztikus portfólió megoldásokat, technológiai szolgáltatásokat, valamint stratégiai tanácsadást nyújtson a klienseinek.

Ez pedig különösen fontos egy olyan időszakban, amikor az ügyfelek egyre inkább keresik ezeket a szolgáltatásokat, hiszen az egész eszközkezelői szektornak komoly ellenszelekkel kell megküzdenie – tette hozzá a vezérigazgató.