Így zárhatja ki üzlettársát a cégből, ha gondjai vannak vele

állásinterjú
Nézze, ha komolyan velünk szeretne dolgozni...
Vágólapra másolva!
Egy cégnek a nyereség a fő célja és érdeke is egyben, amit a tagok nem veszélyeztethetnek. Ennek alapja, hogy a tagok viszonyai rendezettek legyenek. De mi történjék akkor, ha az egyik tulajdonos tevékenysége veszélyezteti a cég érdekeit, jövedelemtermelő képességét, vagy a jövőképét, és ezzel kárt okoz a vállalkozásnak? Főleg, ha a vele folytatott közös munka állandóan nehézségekbe ütközik?
Vágólapra másolva!

A tagkizárás jogintézménye tulajdonképpen a társaság érdekeit védő eljárás, melynek fő célja az, hogy a társaság meg tudjon szabadulni attól a tagjától, aki a társaság céljainak elérését tevékenységével vagy személyében veszélyezteti.

A hatályos polgári törvénykönyvünk (2013. évi V. törvény) a tag kizárásához szükséges okokat nem nevesíti konkrétan, általánosságban fogalmaz csak. E szerint a tag a társaságból kizárható, ha a társaságban való maradása a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyeztetné.

A tag magatartásának nyilván súlyos mértékben kell a társaság ellen irányulnia a kizárás esetében, hiszen azzal a tulajdonosi üzletrészét elveszti.

Ha egy gazdasági társaság tagja veszélyezteti a táraság működését, érdekeit, a törvény lehetőséget biztosít a kizárására Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Ezért minden esetben meg kell vizsgálni, melynek célkeresztjében a vállalkozás működőképességének, pénztermelő képességének kell állnia.

Egységes a bírói gyakorlat a tekintetben, hogy nem szükséges a károsodás tényleges bekövetkezése a kereset megalapozottságához, szükséges azonban a veszélyeztetés, ami önmagában is elegendő a tag kizárásához.

Tipikusan ilyen esetek lehetnek, ha a tag nem a társaság érdekében, hanem a saját érdekeinek előremozdítása érdekében gazdálkodik, súlyos kárt, illetőleg érdeksérelmet okoz, vagy ha bűncselekményt követ el, de ilyen ok lehet az is, ha a cég üzleti titkait megsérti.

De vajon kizárható-e a tag akkor, ha egy másik taggal vitája adódik? Milyen eljárást kell lefolytatni a kizárás során és milyen határidőkre kell figyelni?

Ezekre a kérdésekre is választ ad az Adózóna.hu részletes írása.