Az arany éve lehet 2019

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Idén komoly felívelés jöhet az arany árfolyamában, miután tavaly a nemesfém sokáig szenvedett az őszi felpattanás előtt. Ezen a héten azonban az arany ára már bőven átlépte az 1300 dolláros szintet, és egyesek szerint hamarosan jöhet az 1400 dollár körüli árfolyam is.
Vágólapra másolva!

A hét közepén az arany árfolyama átlépte az unciánkénti 1300 dolláros szintet, amire az elmúlt nyolc hónapban nem volt példa, majd csütörtökre gyorsan felkúszott 1320 dollár fölé is. A háttérben elsősorban az áll, hogy a részvénypiacon megugrott a volatilitás, a befektetők pedig elkezdtek biztonságosabb alternatívákat keresni – erre pedig az arany hagyományosan az egyik legjobb eszköz. Az áremelkedést ezzel együtt a gyengébb dollár, illetve a jegybankok, valamint az ázsiai ékszeripar vásárlásai is támogatják – írja a CNBC.

Nem meglepő, hogy egyes elemzők szerint 2019 az arany éve lehet,

ahogy a nemesfém ára november közepe óta már nagyjából 9 százalékot emelkedett. Ráadásul vannak olyanok is, akik szerint egyre inkább 1400 dollár felé tolódik fölfelé az árfolyam az idei év végéhez közeledve.

Suki Cooper, a Standard Chartered Bank elemzője úgy számol, az idei átlagár 1305 dolláros lehet, de a negyedik negyedévre a nemesfém bőven fölmehet 1300 dollár fölé, és az év utolsó három hónapjában már 1325 dolláros lehet az átlagár. Az arany egyébként 2013 szeptembere óta nem állt az 1400 dolláros szinten.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az idei évnél azonban még jobb lehet a 2020-as esztendő – tette hozzá Jim Steel, az HSBC elemzője. A szakértő arra számít, hogy az idei átlagár 1314 dolláros lesz, de a csúcson elérheti az 1350 dolláros szintet is.

Amellett, hogy a globális bizonytalanságok (mint a brexit vagy a kereskedelmi háború) erősen megtolják az arany iránti keresletet, a tőzsdén kereskedett alapok terén van egy izgalmas változás a korábbi évekhez képest – mondta Cooper. Míg 2013-ban a befektetési aranyeszköz-állomány majdnem 70 százaléka az Egyesült Államokban koncentrálódott, jelenleg az látszik, hogy

az USA-ban inkább az eszköz leépítése tapasztalható, míg az európai alapok kitartó vásárlók

– vagyis egyre inkább kiegyenlítődik a helyzet. Ráadásul az elemző kiemelte, az európai vásárlók általában konzervatívabbak az amerikai társaiknál, és hosszabb ideig tartják az aranyat.

Ezzel együtt az ázsiai ékszerpiac is komoly támogatást nyújt ebben az időszakban az arany számára. A kínai fogyasztók étvágya különösen megemelkedett, ahogy közelítünk a kínai holdújév felé, amely február elején esedékes.