Aranybányán ül a Google

google android
Vágólapra másolva!
Bár a Google anyacége, az Alphabet az egyik legértékesebb és legfontosabb amerikai vállalat, a cégnek mégis van egy olyan eszköze, amellyel a befektetők és az elemzők indokolatlanul keveset foglalkoznak. Ez az Android, amely hamarosan az egekbe repítheti a társaság értékét.
Vágólapra másolva!

Ha azt nézzük, hogy a Google mögött álló Alphabet piaci értéke 760 milliárd dollár, a tőzsdén pedig 42-es ár/profit rátával forog a részvénye, a vállalat egyáltalán nem tűnik alulértékeltnek. Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint a jelenlegi árazás messze lebecsüli az Alphabet valós potenciálját. A befektetők ugyanis szinte teljesen figyelmen kívül hagynak egy olyan eszközt, amelynek értéke önmagában is le tudná nyomni a legtöbb tőzsdén kereskedett vállalatot – írja a MarketWatch.

Az Alphabet eddig nem használta ki közvetlenül az Android értékét Forrás: AFP

Ez az eszköz pedig az Android operációs rendszer, amely ott van a Samsung vagy az LG telefonjaiban, de rendkívül sok nem Apple okostelefon is ezzel fut szerte a világon.

Összesen 2 milliárd felhasználó telefonján működik az Android, de az Alphabet eddig szinte semmilyen erőfeszítést nem tett annak érdekében, hogy ennek értékét közvetlenül kihasználja

– mondja Jody Chudley, a The Daily Reckoning blog szerzője. Az elemző hozzátette, az Alphabet eddig szándékosan nem élt az Androidban rejlő konkrét anyagi lehetőségekkel, mivel a terv az volt, hogy az Androidon keresztül tereljék a felhasználókat a Google termékeihez.

Mindez azonban hamarosan megváltozhat. Az Alphabet ugyanis tavaly év végén jelentette be, hogy

el fog kezdeni licenszdíjat szedni az európai gyártóktól, melyek előre telepítenek olyan alkalmazásokat, mint a Gmail, a You Tube, a Maps, a Play Store, a Search vagy Chrome.

A kérdés tehát az, pontosan milyen érték lapul az Alphabet zsebében, melyet egyelőre senki nem mért föl alaposan. Chudley szerint egyáltalán nem lenne irreális, ha a cég 15 dolláros díjat szedne be telepítésenként, amennyiben ezt az árat összevetjük azzal, milyen fontosak ezek az alkalmazások a felhasználók számára. Ha pedig azzal számolunk, hogy ezt felszoroznánk évenkénti 1,2 milliárdos darabszámmal, akkor 18 milliárd dolláros járulékos bevételről beszélhetünk az Alphabet számára.

Hatalmas rejtett kincsen ülhet a Google anyacége Forrás: Origo

Chudley itt elsősorban Eric Schmidt, a cég egykori vezetőjének 2010-es szavait vette alapul. Schmidt akkor feltette a kérdést: „ha van egymilliárd ember, aki használja az Androidot, akkor miért ne kereshetnénk ezen? Összesen 10 dollárról lenne szó évente, felhasználónként."

Amennyiben 2 milliárd felhasználóval számolunk, akkor ez most 20 milliárdos cash flow-t jelente a cégnek, ami még egy Alphabet kaliberű vállalat számára is elég jelentős összeg

– hangsúlyozta Chudley.

Éppen ezért az elemző szerint jelenleg az Android a világ legértékesebb rejtett eszköze, melyet még nem használtak ki megfelelően. A változás azonban a küszöbön állhat, és ezt a befektetőknek is érdemes lehet figyelembe venniük.