Vágólapra másolva!
Változnak többek között a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai, az egyéni vállalkozók költségelszámolási szabályai, a családi kedvezmény szabályai és a lakóingatlanok áfaszabályai is. Ezek jelentős részéről már olvashattak az Origón, de most az adóhivatal is felhívta a figyelmet ezekre a változásokra.
Vágólapra másolva!

Változnak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai

2019. január 1-jétől egy

értékbeli korlátot is vizsgálnia kell a munkáltatónak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha a munkavállalónak kedvezményes lakáscélú hitelt ad.

A változás következtében a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt a hitel összege a 10 millió forintot nem haladhatja meg. Jó hír, hogy a 10 millió forintos értékhatár megállapításakor a 2019. január 1-je után nyújtott lakáscélú hiteleket kell figyelembe venni.

Módosultak az egyéni vállalkozók költségelszámolására vonatkozó szabályok 2019. január 1-jétől

A módosítás alapján az engedélyhez kötött belföldi, illetve nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatással egy tekintet alá esik az a saját célra folytatott (saját számlás) áruszállítási, személyszállítási tevékenység is, amely más személy részére jogszerűen csak engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatásként vagy engedélyhez kötött nemzetközi közúti szolgáltatásként lenne nyújtható.

Idéntől az egyéni vállalkozók a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközöknek, nem anyagi javaknak a beszerzésére, előállítására fordított kiadást érvényesíthetik

a vállalkozói bevételeikkel szemben egy összegben költségként.

12 fontos adóváltozást szedett össze az Adó.hu az adóhatóság közleményei alapján Forrás: Shutterstock

Rövid összefoglalójában tájékoztat a NAV a családi kedvezmény változásairól

Január 1-től az a magánszemély is jogosult adóbevallásában az őt megillető családi kedvezményt megosztani a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, akit a családok támogatásáról szóló törvény alapján egyedülállónak kell tekinteni és az egyedülállók családi pótlékában részesül. A megosztás akkor is alkalmazható, ha a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni a családi kedvezményt.

Kiegészítés a lakóingatlan áfa-rendszerbeli változásához

A NAV kiegészítést tett közzé a lakóingatlanok áfa-változásával kapcsolatosan kiadott tájékoztatóhoz.

További 8 fontos változásról az Adó.hu cikkében olvashatnak, mely alapján írásunk is készült.