Leszámol a hitelezőket károsító cégvezetőkkel az adóhivatal

könyvelés
19787625 - business financial chart analysis with calculator, pen & hand on paper work
Vágólapra másolva!
Ettől az évtől még keményebben lép fel a NAV az adótartozásokat felhalmozó kft.-k vezetőivel szemben, akik a közhiedelemmel ellentétben személyes vagyonukkal is felelhetnek az általuk hozott döntésekért. Az adóhatóság ráadásul 2019-től már perelőkészítő ellenőrzéseket is folytat majd, amikkel még egyszerűbb lesz megállapítani a cégvezetők hitelezői érdekeket károsító magatartását - hívta fel a figyelmet közleményében a MAZARS.
Vágólapra másolva!

Az eddigieknél is határozottabban lép majd fel a NAV az adótartozásokat felhalmozó kft.-k vezetőivel szemben. Noha többen úgy gondolják, hogy a korlátozott felelősség miatt a vezető tisztségviselők saját vagyonukkal nem, vagy csak részben felelnek a társaság döntéseiért, ez a gyakorlatban nem feltétlen így van.

„A fő probléma abból fakad, hogy az adóhatóság a kft.-k esetében gyakran tapasztalja, hogy a vállalkozások szándékosan nem teljesítik adófizetési kötelezettségüket. Ennek oka, hogy

úgy gondolják, hogy ha társaság nem rendelkezik lefoglalható vagyontárggyal, ügyeit készpénzben intézi és a magánszemélyekre vonatkozó felelőssége korlátozott, akkor az adóhatóság úgysem tudja majd behajtani a felhalmozott adótartozást.

Ez azonban nem teljesen igaz" – mondta Dr. Orosz András, a Mazars együttműködő ügyvédi irodája, a Borsy Ügyvédi Iroda munkatársa.

Tény, hogy a vezető tisztségviselő a társaság szerveként és annak érdekében jár el, azaz döntéseit a társaság határozatainak kell tekinteni. Ebből fakad az is, hogy a társaság hitelezői főszabályként még egyszemélyes társaságok esetén sem érvényesíthetnek igényt az egyszemélyi tag vagyonára, hiszen a jogviszony a hitelező és az önálló, tagoktól elkülönült jogalanyisággal bíró társaság között jött létre.

„Más a helyzet akkor, ha egy cég fizetésképtelenné válik és megkezdődik a felszámolása. Ebben az esetben ugyanis a bíróság vizsgálhatja a felszámolás időpontját megelőző időszakban a vezetők tevékenységét. Ha bebizonyosodik, hogy ügyvezetői tevékenységüket nem megfelelően látták el, és ezzel a gazdálkodó szervezet vagyona csökkent, vagy meghiúsították a hitelezők követeléseinek teljes mértékben történő kielégítését, akkor bajban lehetnek az ügyvezetők.

– mondta a jogász.

A felszámolásig elkülönül a cégvezetők és tulajdonosok magánvagyona és céges üzletrésze, amennyiben azonban felszámolás történik a cég ellen, akkor ez a határvonal átjárhatóvá válik Forrás: 123RF

Hitelezőként indíthat pert az adóhatóság is, és az elmúlt években ezt meg is tették: több mint 2000 felelősség-átviteli pert indítottak országosan.

Ezek hatására milliárdos nagyságrendre becsülhető összegeket voltak kénytelenek a „korlátozott" felelősséggel rendelkező vezető tisztviselők megfizetni.

Erre egyéb módon nem lett volna lehetősége a hatóságnak.

Azaz a költségvetési bevételek rovására piaci előnyöket szerző vállalkozások vezetői bírósági határozatok alapján személyesen lesznek kénytelenek megfizetni a jogszerűtlenül szerzett előnyt" – mondta Dr. Orosz András.

Sok vezető tisztségviselő mindezek ellenére is úgy gondolja, hogy ha nem tesz eleget a beszámoló készítési és letétbe helyezési kötelezettségének, illetve a társaság könyvelési anyagát eltűnteti, akkor elkerülheti a felelősségre vonást, hiszen az adóhatóság majd nem tud a vagyontárgyak és pénzek mozgásáról.

A jogszabályok azonban az ilyen magatartást folytatók esetében már alapvetően a rosszhiszemű magatartást vélelmezik, azaz a tisztségviselők felelőssége automatikusan megállapíthatóvá válik.

A gazdasági törvényszerűségek természetesen eredményezhetnek fizetésképtelenséget jogkövető magatartás mellett is, ilyenkor nagy szerepet kap majd, hogy a vezető tisztségviselő a válságot miként kezeli. Ezért fontos, hogy valamennyi eljárásban részt vegyenek a társaság felelős irányítói, hiszen a távolmaradásukkal nem tudják elkerülni a várható jogkövetkezményeket.

Korábban az adóhivatal is közzétett egy hasonló témájú közleményt, melyről a kapcsolódó cikkben olvashatnak.