Sokban függ a hazai gazdasági felzárkóztatás a kkv-któl

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Hazánk a rendszerváltás óta igen jól teljesített tőkevonzásban, a külföldi multicégek Magyarországon való letelepítésében. A visegrádi négyeken belül e tekintetben az élen vagyunk, s ebből a magyar gazdaságnak és társadalomnak eddig számos előnye származott. A gazdasági felzárkózás azonban mégsem a külföldi tőkétől, hanem a magyar kkv-któl várható Mádi László közgazdász, főiskolai tanár szerint, akinek a Magyaridők.hu-n megjelent írásából idézünk.
Vágólapra másolva!

Mivel a külföldi cégek viszonylag könnyen jönnek, de könnyen is mennek, s ráadásul egyfajta szigetként működnek a többségben külföldi beszállítóikkal együtt hazánkban, illetve a többségük igen alacsony hozzáadott értékű tevékenységet telepít csak Magyarországra;

így pusztán a külföldi cégek betelepülésétől nem lehet várni, hogy hazánk gazdasági felzárkózása automatikusan megvalósuljon.

Ennek kulcsa sokkal inkább a hazai kisebb szereplők megerősödése,

alacsony adminisztrációs terhekkel, kedvező hitel-, illetve pályázati lehetőségekkel, külföldi piacra való kijuttatásával, esetleg üzletviteli, munkaszervezési, gazdálkodási tanácsadással való segítése.

Ezen cégek hatékonysága, exportképessége, rugalmas piaci alkalmazkodása jelentené a legnagyobb esélyt a fejlett országokhoz történő érdemi felzárkózásra Mádi László szerint.

A foglalkoztatásban, a képzésben, de az exportképességben is a kkv-kra lehetne támaszkodni. Ezeket a cégeket azonban

a generációváltás problémája sújtja, de gondot jelent a költséghatékonyság és a tőkehiány is,

miközben a sokkal jobb pozícióban lévő nagyvállalatokkal kell versenyezniük a piacon.

A vidéki településeken zömmel a hazai tulajdonú kkv-k tudnak munkát adni az embereknek Forrás: Shutterstock

Ezen cégek felzárkóztatása

a dolgozók tömegeinek munkahelyi képzését, új, modernebb eszközök megismerését, azok betanulását eredményezhetné.

A kisebb, startupszerű hazai cégeknek a nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások előállításában lehetne kulcsszerepük. Sok kezdeményezés történt már ezen a területen, és a hazai kockázatitőke-piac is relatív magas fejlettségű.

A kkv-k termelésének felfuttatása egyrészt csökkentené az importot, másrészt válságállóbbá is tenné a magyar gazdaságot, hiszen a válságok általában külföldről jönnek.

Az esélyteremtésben a kkv-kat kell segíteni - zárul Mádi László írása. A teljes véleménycikk a Magyaridők.hu oldalán olvasható el.