Négy hónapra zárják be a múzeumot, amit 111 milliárdból újítanak fel

MoMA, Museum of Modern Art of New York, Manhattan
A pedestrian walks outside the entrance to the new Museum of Modern Art building 17 November, 2004 in New York City. The new Yoshio Taniguchi-designed building opens to the public 20 November after a four year renovaton. (Chris Hondros/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY
Vágólapra másolva!
Június közepétől jó négy hónapra, a felújítási, átalakítási és bővítési munkálatok befejező szakaszának idejére bezár a New York-i Modern Művészeti Múzeum.
Vágólapra másolva!

Négy teljes hónapra bezár a New York-i Modern Művészeti Múzeum, mert felújítják, átalakítják és még bővítik is a meglévő épüeletegyüttest. Az intézményt június 15-én zárják be, és a tervek szerint pontosan október 21-én nyitják meg újra. A bővítésekkel a meglévő terület az egyharmadával lesz nagyobb. Összesen 3600 négyzetméterrel toldják meg a jelenleg 12 500 négyzetméternyi kiállítóteret. A

400 millió dolláros

(111 milliárd forintos) bővítés lehetővé teszi, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet szenteljenek a nők, a spanyolajkú, az ázsiai, az afroamerikai és más, eddig háttérbe szorult alkotók munkásságának.

A New York-i Modern Művészeti Múzeum Forrás: AFP/Getty Images/Chris Hondros

A bővítés eredményeként több lesz a kiállító terem és – ahogy az intézmény fogalmazott, – párbeszéd jöhet létre a vizuális művészetek különböző formái, így például az építészet, a szobrászat, a fotó és formatervezés között.

Komoly segítség

Kétszázmillió dollárt adományozott a Rockefeller család a New York-i Modern Művészeti Múzeumnak, az intézmény szerint ez a legnagyobb összegű támogatás, amelyet valaha kapott. A 2017-ben meghalt David Rockefeller még életében 100 millió dollárt adományozott a múzeumnak, amelynek 1929-es megalapítását édesanyja segítette, valamint számos festményét - köztük Gauguin, Matisse, Picasso és Cézanne műveit - átadta a múzeumnak. David Rockefeller 1948-tól 69 éven át, egészen 101 évesen bekövetkezett haláláig tagja volt a MoMa igazgatótanácsának. Az újabb adományt abból az összegből folyósítják, amely David és Peggy Rockefeller gyűjteményének tavalyi árverésén folyt be. A gyűjtemény rekordáron, 832 millió dollárt kelt el.

The Studio néven új csarnok nyílik kísérleti művészetek, élő előadások és vetítések számára, ez alkotja majd a múzeumegyüttes szívét. További újításként, az otthont adó városhoz való szorosabb kapcsolódásként új,

ingyenesen látogatható galériákat alakítanak ki

a földszinten, és csak az emeleti szintek maradnak fizetősek. Június közepéig bezárnak a jelenleg futó időszaki kiállítások, köztük a spanyol Joan Mirónak szentelt Birth of The World. Az októberi újranyitásra több új időszaki tárlatot rendeznek a múzeum saját anyagából, közte latin-amerikai művekből és afroamerikai művészek alkotásaiból, ez utóbbit együttműködésben a harlemi Studio Museummal.

Az AFP hírügynökség szerint a felújítás is jelezi, hogy „jó egészségnek örvent a múzeum” a múzeum, amely több kolosszális adományt is kapott az elmúlt években, közte 100 millió dollárt David Geffen producertől.