Nagyon megugrott a cégalapítási kedv ebben a szektorban

Épül az Etele Plaza Újbudán - Galéria
Budapest, 2019. január 8. Munkások az épülő Etele Plaza építkezésén az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában, az Etele tér közvetlen közelében 2019. január 8-án. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló, bruttó 137 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások, valamint csaknem 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
5017 cégalapítás mellett 4005 cégtörléssel zárta az évet az építőipar 2018-ban. Az értékek több szempontból is rendhagyóak. Egyrészt míg a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke.
Vágólapra másolva!

A helyzet azonban még nem igazán nevezhető megnyugtatónak.

Az építőipari kereslet olyan mértékben növekszik, amelyet a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt.

A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

A 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ágazatban a cégalapítások száma – a többi ágazathoz képest – rendhagyó módon növekszik,

jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban. A gazdasági társaságok mellett működik 52 ezer egyéni vállalkozó is a szektorban, ráadásul az egyéni vállalkozók száma még a cégek számánál is gyorsabban növekszik.

Forrás: Opten

Az építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság hullámzásaira, az elaprózódott cégstruktúrába könnyen lánctartozások halmozódhatnak fel, ha a gazdaság lendülete csökken.

A lendület azonban vélhetően még ki fog tartani 2019-ben is, de várhatóan már nem lesz ekkora emelkedés. 2019-re 5700 körüli cégalapítás és 3700 körüli cégtörlés várható az ágazatban.

A szektorban 2018 során 851 felszámolás indult, ami 6 százalékkal alacsonyabb mint 2017-ben volt, és a 2014-es értéknek csak egyharmada. A felszámolási tendencia tehát bíztató, de összességében azért még mindig magas az érték.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.