Egy nap alatt kaszált milliárdokat a japán techguru

SoftBank, japán befektetési vállalat
The logo of Softbank Corp. is displayed at a press briefing on Softbank's new service in Tokyo on January 15, 2018. - Shares in Japan's SoftBank Group soared six percent on January 15 on reports it could list its mobile unit, raising up to 18 billion USD in one of the country's biggest public offerings. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán SoftBank Group alapítója és vezérigazgatója, Szon Maszajosi több mint 3 milliárd dollárral is növelhette a vagyonát mindössze egyetlen kereskedési nap alatt. Maszajosi így is Ázsia egyik leggazdagabb embere és a térség egyik legelismertebb technológiai vezetője, de a csütörtököt követően csak még nagyobb lett a hírneve.
Vágólapra másolva!

A SoftBank részvénye látványos erősödést mutatott a csütörtöki kereskedési napon Japánban, ahogy a papír 17,73 százalékot izmosodott, és 9 962 jenen zárt. Ez pedig igen jó hír volt a vállalat alapítójának is – írja a CNBC.

Szon Maszajosi ugyanis a 2018. szeptember 30-ig elérhető adatok szerint összesen 231 millió 205 ezer részvényt tulajdonolt. Ha pedig ez a szám még mindig aktuális, akkor az azt jelenti, hogy a csütörtöki izmosodás egyedül Maszajosinak 346,81 milliárd jenes nyereséget eredményezett,

vagyis a japán technológiai guru 3,15 milliárd dollárral lett gazdagabb mindössze egyetlen kereskedési nap lefolyását követően.

A csütörtöki masszív árfolyam-emelkedés mögött jelentős részben az állt, hogy a SoftBank Group szerdán bejelentett egy igen látványos részvény-visszavásárlást. A cég közlése szerint a következő 11 hónap során 112 millió darab részvényt vásárolnának vissza, nagyjából 60 milliárd jen (kb. 5,46 milliárd dollár) értékben. Ez igen látványos projekt lenne, tekintve, hogy az összes piacon lévő részvény 10,3 százalékát érintené.

Szon Maszajosi, a SoftBank vezetője Forrás: AFP/NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

Mindez ráadásul azt követően jött, hogy a vállalat bejelentette, több mint 50 százalékkal növelte a nyereségét a pénzügyi évének első három hónapjában.

A SoftBank Group egyébként a világ egyik legnagyobb multinacionális ernyőcége, amely számos vállalatot foglal magában igen sok különböző területről. A társaság az elmúlt években került igazán a globális figyelem középpontjába, amikor a Vision Fund nevű leányvállalatuk alaposan felrázta a technológiai szektort.

A Vision ugyanis elkezdett olyan vállalatokba befektetni, mint az amerikai WeWork mögött álló The We Company, illetve beszállt olyan fuvarcégekbe is, mint az Uber, a Didi Chuxing, a Grab vagy az Ola.

Maszajosi hírneve mellett pedig a vagyona is egyre csak gyarapszik. A Forbes adatai szerint a Softbank vezérének nagyjából 21,5 milliárd dolláros nettó összvagyona van.