Épp most pukkad ki a feltörekvő piaci hitelbuborék?

lufi buborék tőzsde
People wearing plastic made bubble balls, enjoy a five-on-five game of bubble-soccer in Medellin, Antioquia department, Colombia on October 10, 2015. The bubble-soccer is already played in over 20 countries and has professional leagues around the world. AFP PHOTO/RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években jelentős adósságbuborék alakult ki a feltörekvő piacokon, aminek igen negatív hatásai lehetnek számos gyorsan fejlődő ország számára. Mi több, egy friss kutatás szerint az sem kizárt, hogy a buborék már el is kezdett kipukkadni.
Vágólapra másolva!

Miközben sokan még csak azt próbálják felmérni mekkora a feltörekvő piaci hitelbuborék valódi mérete, az Oxford Economics elemzői szerint talán már túl is vagyunk a csúcson, és a buborék lényegében már kipukkadt – írja a Business Insider.

A legtöbb feltörekvő piac igen lendületes hitelállomány-növekedésen ment keresztül az elmúlt öt évben. A történelmi tapasztalatok pedig arra utalnak, hogy

amikor az ilyen hitelrobbanások véget érnek, az esetek kétharmadában a gazdasági növekedés lassulása vagy pénzügyi válság jön

– mondta Adam Slater, az Oxford Economics vezető közgazdásza.

Már elkezdődött?

A magánszektor hitelrobbanásai igen nagy eséllyel végződnek rosszul. A kutatás 175 buborékot vizsgált meg, és az derült ki, hogy az esetek majdnem 70 százalékában ütött be igen jelentős lassulás vagy válság.

Kezdhetünk félni a hitelválságtól? Forrás: 123rf.com

Slater azonban hangsúlyozta, számos feltörekvő piacon már most is érezhető a lassulás. Az elmúlt években több pénzügyi sokk is megütötte a feltörekvőket, és a kockázatok egyre kiterjedtebbé váltak.

Az elemző szerint a hitelbuborék vége nagyjából 1 százalékponttal fogja visszafogni a feltörekvők növekedését a következő években.

Ráadásul a hitelbuborékkal kapcsolatos problémákat csak fokozzák kedvezőtlen külső hatások. Slater ezek között kiemelte az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktust, valamint a világgazdasági növekedés széleskörű lassulását.

Elefánt a feltörekvők között

Az elemzés szerint a legnagyobb kockázatot Kína jelenti, amely hivatalosan feltörekvő piacnak számít. A világ második legnagyobb gazdasága óriási adósságállományon ül, és a lakosság eladósodottsága mellett az úgynevezett árnyékbankrendszer kockázatai is komoly veszélyforrást jelentenek.

Azt sem tudjuk, valójában mekkora a kínai buborék Forrás: Shutterstock

Az elmúlt időszakban egyébként több elemzés is figyelmeztetett a fenyegető kínai hitelállományra, főleg hogy az sem teljesen világos, pontosan milyen méretekről beszélhetünk. Az S&P Global Ratings például a tavalyi év végén arról számolt be, hogy

az ország akár 6 ezer milliárd dollárnyi rejtett adósságon is ülhet.

Mindazonáltal Slater úgy véli, Kína elég speciális gazdasági és pénzügyi állapotban van ahhoz, hogy csökkenteni tudja egy válság vagy egy éles lassulás kockázatait. Éppen ezért az elemző szerint a legvalószínűbb opció egy kontrollált lassulás lehet.