Magyar cég oldja meg a nejlonzacskók problémáját

vásárlás, bevásárlás, bevásárlókocsi
A bevásárlókocsi kerekei között lapult a vaskos boríték. (A kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Mivel a műanyag olcsó és viszonylag strapabíró anyag, ráadásul sokoldalúan fel- és kihasználható, így a tömegtermelésben jelentős szerepet kap ma már. Az Európai Unióban éves szinten fejenként átlagosan 31 kilogramm műanyag hulladék keletkezik (Eurostat, 2018. áprilisi jelentés), aminek legnagyobb részét maguk a csomagolóanyagok adják. Egy magyar cég hozza a megoldást.
Vágólapra másolva!

Egyszer használatos zacskókba pakolják a kereskedők a pékárut, a zöldséget, a gyümölcsöt, a húsokat, illetve a bevásárlás végén is legtöbbször ilyen szatyrokba kerülnek a megvett termékek.

Ezek a műanyagok azonban csak több száz, esetleg ezer év alatt bomlanak majd le.

A szelektív gyűjtés sem oldja meg a problémát, hiszen ezzel körforgásban tartjuk ezt az anyagot.

A bevásárlótáska persze helyettesíthető mással, így például papírzacskóval, egyszer használatos műanyaggal, üveggel, de ezekhez az eladói oldalnak is rugalmasnak kell lennie.

A bevásárlókocsiból környezetbarát, humusszá lebomló bevásárlótáskákba kerülhetnek a megvásárolt árucikkek a kiskunhalasi Poly-Pack újításának eredményeképpen Forrás: Shutterstock

A helyzetet felismerve egy Bács-Kiskun megyei cég, a Poly-Pack Kiskunhalas Kft. kínálatát bővítve vezette be

a kukoricakeményítőből készült táskákat, amik ipari körülmények között 90 nap alatt valódi humusszá válnak, nem pedig aprózódva, mikroműanyagok formájában szóródnak szét a környezetünkben.

A kukoricakeményítőből készült táskákra nem érvényes az állam által kivetett termékdíj, azonban a gyártás költségei a mai napig nem teszik lehetővé, hogy a gazdaság számára észrevétlenül, veszteség nélkül térhessenek át csak a környezetbarát alapanyagra egyik pillanatról a másikra. Az áttörést a kitartó munkának és optimizmusnak köszönhetően 2016-ban érte el a gyártó, azóta van jelen a kínálatában a teljes mértékig természetes anyagból készült szatyor, amelyből azóta évről évre egyre többet adnak el.

A témáról bővebben olvashatnak a Hellovidek.hu oldalon.