Globális recessziót vár a Nobel-díjas közgazdász

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Komoly esély van arra, hogy a világgazdaság idén recesszióba fordul – mondja Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász. Ráadásul ma Európa az egyik leginkább veszélyeztetett térség a globális gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Napjaink egyik legnagyobb dilemmája a globális gazdaságban, hogy a fennálló kockázatok vajon csak időszakos problémát jelentenek-e, és a világgazdaság lassulása képes lesz-e megmaradni egy kezelhető szinten.

Az optimisták szerint reális forgatókönyv a helyzet békés rendeződése, míg a pesszimisták úgy látják, súlyos veszély fenyeget, és hamarosan világméretű recesszióval kell szembenéznünk.

Ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború még mindig kitart, az üzleti és fogyasztói hangulat pedig egyre romlik a világban, a legtöbb közgazdász és a globális üzleti elit nagy része arra számít, megússzuk a nyílt recessziót. A növekedés lassulása ugyanis reális, de valószínűbb egy „puha landolás", vagyis egy olyan összehúzódás, amely nem okoz katasztrófát – írja a CNBC.

Gyülekező viharfelhők

A napokban Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász kétségét fejezte ki a fenti, optimista forgatókönyvvel kapcsolatban. A World Government Summit nevű rendezvényen fölszólalva Krugman jelezte,

komoly esély van arra, hogy a világgazdaság idén vagy jövőre recesszióba fog csúszni.

A szakember szerint valószínűtlen, hogy lesz egyetlen nagy esemény, amely a mélybe rántja a világgazdaságot. Sokkal inkább az fenyeget, hogy több különböző ellenszél együttállása okozza majd a visszaesést.

Paul Krugman szerint akár már idén beüthet a globális recesszió Forrás: AFP/RIA

Krugman úgy látja, az egyik potenciális kockázati tényező Donald Trump korábbi adócsökkentési programja, amely szerinte „nem volt túl hatékony", de emellett figyelmeztetett,

egyre inkább úgy tűnik, a technológiai növekedési sztori körül kialakult buborék is elkezdett összehúzódni.

Kiemelte, a legnagyobb veszélyforrás most is az, mint korábban mindig, nevezetesen hogy nem lesznek hatásos válaszaink, ha a lassulás lendületesen beindul.

Európai recesszió?

A közgazdász hozzátette, jelenleg az eurózóna áll a legközelebb ahhoz, hogy recesszióba csússzon. A múlt héten egyébként az Európai Bizottság élesen visszavágta a térség gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát 2019-re és 2020-ra.

A Bizottság szerint a növekedés idén 1,3 százalékig lassul majd a tavalyi 1,9 százalék után, és jövőre is csak 1,6 százalékig pattan majd vissza.

Ez igen jelentős visszafogás a novemberi prognózishoz képest, amelyben a Bizottság 2019-re még 1,9, jövőre pedig 1,7 százalékos növekedést várt.

Noha a fenti várakozások fokozták a félelmeket azzal kapcsolatban, hogy a globális gazdasági lassulás milyen mértékben éri el Európát, Krugman szerint a pontos jóslatokkal érdemes óvatosan bánni. A szakember szerint ugyanis senki nem elég jó abban, hogy pontosan megjósolja a nagy gazdasági fordulópontokat.