Fordulat készülődik a világkereskedelemben

kereskedelem hajó kikötő konténer
Containers are loaded onto a ship at the container terminal Eurogate at the port of Hamburg, northern Germany on August 25, 2014. The terminal is one of northern Europe’s main transport hubs. AFP PHOTO / DPA / CHRISTIAN CHARISIUS +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Komoly fordulat jöhet a világkereskedelemben az Alibaba társalapítója szerint. Joseph Tsai úgy látja, az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya megfordulhat Kínával szemben, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága egyre nagyobb mértékben importál.
Vágólapra másolva!

Jelentős fordulat jöhet a nemzetközi kereskedelmi felállásban,

amennyiben Kína tartja magát az ígéretéhez, és a kormány a következő 15 év során ténylegesen elkezd 40 ezer milliárd dollárnyi importterméket vásárolni

– mondta a CNBC-nek Joseph Tsai, az Alibaba társalapítója. Ennek legfőbb hatása az lehet, hogy az amerikai külkereskedelmi hiány strukturális fordulatot vesz.

Bár Donald Trump amerikai elnök részben épp a kereskedelmi deficit csökkentése érdekében vezetett be vámokat a kínai termékekre, a kínai többlet tavaly elérte a 323 milliárd dollárt, amely a legmagasabb szint volt 2006 óta.

Középosztálybeli fordulat

Tsai szerint azonban hosszú távon meg fog fordulni az amerikai külkereskedelmi deficit, köszönhetően annak, hogy nagyjából 300 millió középosztálybeli kínai egyre több terméket fog vásárolni a világ minden tájáról.

Az Alibaba megállapodásra számít a kereskedelmi konfliktusban Forrás: 123rf.com

A kínai gazdaságot ugyanis egyre inkább a fogyasztás fűti,

és az ország középosztálybeli fogyasztói bázisa közel háromszorosára bővülhet 2030-ra.

Tsai kiemelte az amerikai és kínai üzletek között fennáll egyfajta „szimbiózis", amely fontos gazdasági kapcsolatot jelent.

A pohár félig tele van

Az Alibaba pedig igen alaposan ki is tudja használni ezt a helyzetet. A kínai e-kereskedelmi piactér számos amerikai importot árul a platformján, vagyis nem meglepő, hogy a cég vezetősége még novemberben figyelmeztetett, egy teljes körű kereskedelmi háború az USA és Kína között a Kínával kapcsolatban álló amerikai vállalatokat is súlyosan érintené.

Brutális növekedés előtt áll a kínai középosztály Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

Az USA eddig 250 milliárd dollárnyi kínai importra vetett ki extra vámot, míg Kína 110 milliárd dollár értékben büntetett amerikai termékeket. A legutóbbi nagyobb tárgyalást követően az amerikai fél úgy nyilatkozott, hogy

hatékonyak voltak a megbeszélések, azonban számos ügyben még megoldásra van szükség.

Mindazonáltal az Alibaba alapvetően optimista, és Tsai közlése szerint a vállalat hozzáállása az, hogy „a pohár mindig félig tele van". Éppen ezért a menedzsment azzal számol, lesz valamilyen pozitív kimenetelű megállapodás a felek között.