Fizet a neten? Nem lesz biztonságban a pénze, ha nem használja ezt

trend, Óvatosan a webshopokkal! 7 dolog, amire figyelj online vásárlásnál
Vágólapra másolva!
Március 1-től a CIB Bank bevezeti az internetes vásárlást megerősítő kód (3D Secure) használatát. A szolgáltatás az online bankkártyás fizetéseket teszi még biztonságosabbá.
Vágólapra másolva!

Kétfaktoros azonosítást vezet be az online bankkártyás tranzakcióknál a CIB Bank. Ennek megfelelően 2019. március 1-től a megszokott kártyaadatok (név, kártyaszám, lejárat, CVC/CVV kód) mellett

egy egyszer használatos kódot is meg kell adnia azoknak a CIB-es ügyfeleknek, akik olyan internetes kereskedőtől vásárolnak, amely alkalmazza megerősítő kód használatát a vásárlási folyamat során.

Azokon az oldalakon, ahol kérik a kódot, megtalálható a „Verified by Visa", illetve a „MasterCard SecureCode" logó.

Amennyiben a 3D Secure szolgáltatás kötelező az adott online shopban, úgy a tranzakció és a vásárlás

kizárólag a helyes kód megadásával lehet sikeres – utóbbit a telefonjára érkező sms-ben vagy a CIB Bank Mobilalkalmazáson keresztül érkező push (felbukkanó) üzenetben kapja meg az ügyfél.

A CIB Bank infografikája az új szolgáltatásáról Forrás: CIB Bank

„Érdemes meggyőződnünk róla, hogy valóban azt a mobilszámot használjuk-e még, amelyet a bankban nyilvántartanak, különben előfordulhat, hogy nem érkezik meg a kód a készülékünkre" – hívják fel a figyelmet a CIB Bank szakértői. Hozzátették, hogy a kétfaktoros azonosítás néhány másodperccel meghosszabbíthatja ugyan a netes vásárlásra szánt időt, ám ezt bőven ellensúlyozza, hogy jelentősen megnöveli az internetes bankkártyahasználat biztonságát. A szolgáltatás egyébként díjmentes, a bank a megerősítő kódot tartalmazó üzenetekért sem számít fel díjat.

A szolgáltatás bár a CIB Banknál tényleg újdonság, de évek óta létezik a piacon. A jövőben ennek a szolgáltatásnak az általános terjedésére lehet számítani hazánkban más bankoknál is egy európai uniós jogszabályváltozás miatt, mely az úgynevezett erős ügyfélhitelesítéshez kapcsolódik.

A jövőben még biztonságosabbak lesznek az internetes vásárlási szolgáltatások, de a kártyabirtokosok már ma is találnak olyan megoldásokat a piacon, mellyel jobban védhetik a pénzüket az internetes csalásoktól Forrás: Thinkstock

Más bankok ügyfelei addig is érdeklődhetnek bankjuknál arról, hogy nyújt-e internetkártya szolgáltatást.

Egy csekély díjért ugyanis az internetes vásárlásokat külön bankkártyára, úgynevezett internetkártyára lehet áthelyezni,

mely többféle filozófiával védi a kártyabirtokos pénzét: vagy a limitet tartja nulla szinten az ügyfél vásárlásáig, vagy az elkülönített számla alapesetben nulla egyenlege védi a kártyabirtokost az illetéktelen vásárlásoktól, de régebben előfordult már hasonló, SMS kóddal történő internetes vásárlás szolgáltatás, illetve vásárlásonként egyszer használatos kártyaszám is. Internetkártya szolgáltatás egyébként a CIB Banknál is van.

Azoknál a bankoknál, amelyek még nem álltak át az internetes vásárlást megerősítő kód használatára, továbbá internetkártyájuk sincs,

egy prepaid (előrefizetett) bankkártya ajánlható, melyből sokféle változat létezik a piacon,

köztük magyar kibocsátású is (Peak Financial Services, Budapay, Festipay), de az Európai Unió bármely országából igényelhetünk ilyen kártyát anélkül, hogy kimozdulnánk az otthonunkból (a külföldi prepaid kártyák között hazánkban a legismertebb a Revolut). A prepaid bankkártya lényege, hogy egy elkülönített kártyaszámlára elég a vásárlás előtt pénzt tölteni egy másik bankkártyáról, így azon csak az internetes vásárlás előtti percekben lesz pénz, egyébként a nulla egyenleg miatt bármely más időpontban a megterhelési próbálkozás sikertelen lesz. Ezzel a kártyabirtokos elkülönítheti az internetes költéseit attól a kártyától, melyen a pénzét tartja.