Komolyan gyengélkedik a világ legnagyobb bányacége

bánya bányászat réz
A Gigantic Komatsu 930 truck arrives at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago, on December 27, 2011. Chilean state mining firm Codelco said on January 2, 2012 it was exercising its option to buy a 49 percent stake in a copper mining venture held by Anglo American in the latest twist of a long legal battle. Less than two weeks after the London-based firm filed a breach of contract suit against Codelco, the Chilean group -- the world's top copper producer -- said it had filed documents with market regulators to exercise the purchase option based on a 1978 contract between the two firms. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
A BHP Group első pénzügyi féléves profitja 8 százalékot esett, ahogy a vállalat rézből befolyó nyereségei jelentősen lehúzták az eredményt. Mindeközben a nyersanyagpiaci szereplők elkezdtek optimistán tekinteni a jövőre, főként az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Komoly csalódást okozott a világ legnagyobb bányacégének számító BHP Group, amikor közölte, a folyamatos működésből származó féléves profitja (a december 31-ével záruló időszakban) 4,03 milliárd dollárra gyengült az egy évvel korábbi 4,40 milliárdról. Ezzel a cég a 4,209 milliárdos elemzői konszenzust is alulmúlta – írja a CNBC.

Ezzel együtt a BHP folyamatos működésből származó bevétele 1 százalékkal, 20,74 milliárd dollárra erősödött.

A vállalat a múlt hónapban jelentette be, hogy a második negyedéves vasérckitermelése 9 százalékkal gyengült. A BHP legnagyobb üzletágának számító vasérckitermelésből származó bevételek ezzel együtt 2,7 százalékkal erősödtek. A réz azonban igen erősen lehúzta az eredményt, mivel az ebből eredő bevételek 17,3 százalékot szakadtak.

Szakadó profit, boldog befektetők

Amellett, hogy a rézből származó adózás előtti eredmény közel 40 százalékkal zuhant az első pénzügyi félévben, a BHP enyhén felemelte a 2019-es rézkitermelésre vonatkozó várakozásait. A társaság jelenleg 1,6 és 1,7 millió tonna közti kitermelésre számít az idei évre.

A réz miatt került bajba a világ legnagyobb bányacége Forrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

A befektetők egyébként nem lehetnek túlságosan csalódottak, mivel

a BHP az elmúlt időszakban 13 milliárd dollárnyi készpénzt juttatott vissza a részvényesek zsebébe, ami rekord magas összegnek számít.

Az sem mellékes, hogy a vállalat 9,9 milliárd dollárra vágta vissza a nettó adósságát, ami alatta van a 10-15 milliárd közötti előzetes célnak.

Visszatérő optimizmus?

Mindeközben a réz árfolyama elkezdett fölkapaszkodni hétfőn, ahogy a nyersanyagpiaci szereplők egyre optimistábban tekintenek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra.

Donald Trump ugyanis még a múlt héten jelezte, a megbeszélések „nagyon produktívak" voltak.

Ennek eredményeként a réz hétfőn 0,3 százalékkal tonnánként 6 243,50 dollárig emelkedett.

A leghagyományosabb menedékeszköznek számító arany ezzel párhuzamosan 0,1 százalékkal, unciánkénti 1324,50 dollárra drágult a hét első napján, ahogy az amerikai dollár enyhén gyengült.

A rézpiaci befektetők most a kereskedelmi tárgyalásokról érkező hírek mellett elsősorban az európai, amerikai, valamint a kínai gazdasági adatokra figyelnek.

A nemesfémek körében az ezüst 0,25 százalékot, a palládium 1,57 százalékot, a platina pedig 0,05 százalékot drágult.

Az egyéb nyersanyagok körében a cink produkálta a legnagyobb, 1,73 százalékos izmosodást a hét első napján. A legfontosabb fémek közép-európai idő szerint kedden kora délután is folytatták az emelkedést.