Melyiket válasszam: kata vagy egyszerűsített foglalkoztatás?

alma almafa almaszüret dolgozik fa Foglalkozás gyümölcs gyümölcsfa HÉTKÖZNAPI munkás NÖVÉNY SZEMÉLY szüretel Napkor, 2014. szeptember 22.
Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg me
Napkor, 2014. szeptember 22. Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített foglalkoztatás már csaknem egy évtizede a vállalkozások rendelkezésére áll. Ez egyike azon kevés foglalkoztatási formának, amelynek a közterhei a bevezetés óta egyáltalán nem növekedtek, sőt idén még kedvezőbbé váltak.
Vágólapra másolva!

Magának az adónak a mértéke idén sem változott az egyszerűsített foglalkoztatás után, azonban a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésével a fajlagos adóteher tovább csökkent.

A Piacésprofit.hu-n megjelent cikkben Papp Tibor, az Írisz Office vezérigazgatója az alkalmi munkavállalók után fizetendő adót vetette össze a kata adóalanyok átlagos adómértékével, melyből kiderül, hogy

az alkalmi munkavállalás minimum adóterhe már 2017 óta kisebb, mint a főállású katás adóterhe évi 6 millió forintos bevételig, és ez a különbség az elmúlt években egyre nőtt.

Az egyszerűsített foglalkoztatás mezőgazdasági és turisztikai idénymunkákra 1 év alatt maximum 120 naptári napig, azon belül legfeljebb 5 egymást követő naptári napon, de 1 hónapon belül maximum 15 naptári napon, illetve ezen kívül alkalmi munkák során alkalmazható. Utóbbi rendszeres munkavégzést takar és 1 éven belül legfeljebb 90 naptári napig alkalmazható.

Az egyszerűsített foglalkoztatásnál nincs szükség munkaszerződésre, a munkaviszony szóban is létesíthető.

A munkavállaló az 19T1042E nyomtatványon elektronikusan, telefonon az országos ügyfélszolgálaton keresztül (185-ös kék szám), okostelefonról, tabletről pedig az EFO alkalmazáson keresztül jelenthető be, de papíron, postai úton vagy személyesen nem.

Nem lehet bármennyi alkalmi munkavállalót felvenni: az egy naptári napon egyszerűsített foglalkoztatott munkavállalók száma nem haladhatja meg az 1 főt átlagosan, ha a vállalkozásnak nincs munkavállalója, vagy a 2 főt átlagosan, 1-5 fő alkalmazotti létszám esetén, vagy a 4 főt átlagosan 6-20 fő alkalmazotti létszám esetén, míg 20 fő felett a munkavállalói létszám 20 százalékát. A számításnál mindig a megelőző félév átlagos statisztikai létszámát kell alapul venni. A filmipari statisztákra, mint foglalkoztatottakra, továbbá a szociális szövetkezetekre, mint foglalkoztatóra vonatkozóan ezeket a korlátozásokat nem kell alkalmazni.

Az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei 2010 óta nem növekedtek Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy bejelentett nap 8 órának minősül, mely - 50 százalékos túlórapótlékkal - maximum 12 órára növelhető, kivéve több napos, egyenlőtlen beosztás esetén, ha az a napi átlagosan számított 8 órát nem haladja meg. Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár a 15 százalékos éjszakai pótlék 22 és 6 óra közötti munkaidőre, ha a munkavégzés ideje ezen időszak alatt meghaladja az 1 órát. Ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy a munkakör, ott 50 százalékos vasárnapi pótlékot kell fizetni, és ugyanígy, az esetleges túlórákra is 50 százalékos túlórapótlékot és 50 százalékos vasárnapi pótlékot kell fizetni.

A foglalkoztató köteles szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén legalább a minimálbér 85 százalékát, míg szakképzettséget igénylő munkakör esetén legalább a garantált bérminimum 87 százalékát bérjövedelemként kifizetni az alkalmi munkavállalójának.

A minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ezek órára, napra és hétre jutó arányának a 130 százalékáig nem kell adózni, e felett a munkavállaló 15 százalékos személyi jövedelemadót fizet.

A munkáltatónak mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint/fő/nap, alkalmi munkavállaló esetén 1000 forint/fő/nap, filmipari statiszta esetében 3000 forint/fő/nap közteher fizetési kötelezettsége keletkezik.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra nem kell alkalmazni a Munka törvénykönyvének a szabadságra, betegszabadságra és táppénzre vonatkozó előírásait, ezek ugyanis nem illetik meg a foglalkoztatottat. Az alkalmi munkavállalók nem biztosítottak, de jogosultak ugyanakkor baleseti egészségügyi szolgáltatásra, nyugellátásra, valamint álláskeresési ellátásra is.

A cikk Papp Tibor, az Írisz Office vezérigazgatójának Piacésprofit.hu-n megjelent írása alapján készült, mely sokkal részletesebben is foglalkozik a témával.