Még Ázsiában sincs elég szakember az új technológiákhoz

mesterséges intelligencia
(170915) -- BEIJING, Sept. 15, 2017 (Xinhua) -- People look at a bionic robot at an exhibition during the 2017 national mass innovation and entrepreneurship week in Beijing, capital of China, Sept. 15, 2017. More than 300 items and projects on artificial intelligence, biotechnology, new material, energy conservation, environmental protection, intelligent robot and Internet plus were displayed at the exhibition. (Xinhua/Zhang Chenlin)(mcg)
Vágólapra másolva!
Globálisan is komoly problémát jelent, hogy miközben a mesterséges intelligencia és robotika rohamléptékben fejlődik, a vállalatok nem tudnak lépést tartani az előretöréssel, vagyis sokan nem tudják kellően integrálni az új technológiát a működésükbe. Egy ázsiai kutatásból kiderül, a régiós cégek elsősorban arra panaszkodnak, nincs elég, jól képzett szakember a fejlesztésekhez.
Vágólapra másolva!

Bár az előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia (MI) fel fogja gyorsítani az ázsiai innovációt a következő években, a régiós vállalatoknak mégis csupán kevesebb mint fele használja ma a technológiát – derül ki a Microsoft és az International Data Corporation (IDC) közös felmérésből.

Miközben a céges döntéshozók többsége egyetért abban, hogy az MI fontos eszköz a versenyképesség megőrzéséhez,

mindössze 41 százalékuk mondta azt, hogy már most is alkalmazza a technológiát

– derül ki az anyagból. Az egyik legnagyobb akadályt az jelenti, hogy egyszerűen nincs elég szakember, aki megfelelően működtethetné a mesterséges intelligenciát – mondja Ralph Haupter, a Microsoft Asia elnöke.

Igény van, csak szakember nincs

A jelentés rámutat, hogy noha a cégek többsége szeretne az MI területén beruházni és érdekelt a dolgozók átképzésében is,

a többségnek vagy ideje nincs minderre, vagy szimplán nem tudja, hol kezdje el a folyamatot.

Voltak olyan válaszadók, akik azt mondták, még megfelelő képzési programok sincsenek, melyek megfelelnének az igényeiknek.

Új készségekre fejlesztésére van szükség, hogy alkalmazkodjunk az új technológiákhoz Forrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

Komoly problémát jelent, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizáció térnyerése egyre komplexebb készségeket követel. A McKinsey egy korábbi kutatásából kiderült, hogy a fejlett technológiai készségek mellett

olyan magas szintű kognitív készségekre is egyre nagyobb szükség van, mint a kritikai gondolkodás, a kreativitás vagy a komplex információfeldolgozás.

Ezzel együtt az új technológiák egyre inkább háttérbe szorítják az egyszerűbb fizikai és manuális készségeket.

Még van hova fejlődni

A Microsoft és az IDC 15 ázsiai országban végzett kutatásából emellett az derül ki, hogy a vállalatok elsősorban olyan tényezőket jelöltek meg az MI-vel kapcsolatos fejlesztések ösztönzőiként, mint az innováció, a versenyképesség, a fogyasztói elégedettség, a magasabb haszonkulcsok, valamint a dolgozói produktivitás.

Kína 2030-ra uralni kívánja a mesterséges intelligencia területét Forrás: KTS / Science Photo Library

Mindazonáltal az ázsiai csendes-óceáni térség egyelőre nem áll készen a mesterséges intelligenciára – jelentette ki Victor Lim, az IDC Asia Pacific alelnöke. Hozzátette,

a cégeknek folyamatosan fektetniük kell a technológiába, még úgy is, hogy ez időnként nem jár azonnali, közvetlen haszonnal.

Ezzel párhuzamosan Kína például rendkívül erőteljesen igyekszik terjeszkedni az MI terepén. A világ második legnagyobb gazdasága állami és magánberuházások segítségével egyaránt uralja az MI területét, és Peking célkitűzése az, hogy az ország az MI vezető innovációs motorja legyen 2030-ra.