Egyre nagyobb veszélyt jelent Kína eladósodottsága

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Idén még tovább romolhat a kínai eladósodottság állapota – mondja a Morgan Stanley. A befektetési bank szerint a kockázatok fokozódnak, azonban jó hír, hogy az úgynevezett árnyékbankrendszer visszaszorulóban van a világ második legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben a gazdaság méretéhez viszonyított kínai adósságállomány 3-4 százalékponttal nőhet – mondja a Morgan Stanley elemzése. Bár a GDP-arányos adósságállomány egyre nagyobb terhet jelent, a jelenlegi folyamat mégis eltér az eddigiektől. A befektetési bank szakértői ugyanis rámutatnak,

a világ második legnagyobb gazdaságában egyre nagyobb teret nyer az átlátható hitelezés az úgynevezett árnyékbankrendszerrel szemben.

Az árnyékbankrendszer olyan pénzügyi cégek tevékenységeire utal, melyek kívül vannak a formális bankrendszeren. Éppen ezért sokkal magasabb kockázattal működnek, ráadásul sokszor a hivatalos szabályozások sem úgy vonatkoznak rájuk, mint a többiekre.

Hitelezés a sötétben

A kínai árnyékbankrendszer korábbi jelentős növekedésének legfőbb oka, hogy az állami bankok általában állami tulajdonban lévő vállalatoknak szeretnek hitelezni Kínában, és ezek a cégek sokkal megbízhatóbb hitelfelvevők, mint a magánvállalatok. Következésképpen

számos magántársaság az árnyékbankrendszer felé fordult a hiteligényével, aminek eredményeként nem csupán jelentősen megemelkedett a teljes kínai adósságállomány, de ennek egy komoly része igencsak átláthatatlanná vált.

Nem véletlen, hogy hosszú ideje az egyik legnagyobb probléma az elemzők számára, hogy egyrészt a hivatalos adatok sem teljesen megbízhatók, másrészt éppen az árnyékbankrendszer miatt kifejezetten átláthatatlanná vált, Kína pontosan milyen mértékben van eladósodva.

Kezd visszaszorulni a kínai árnyékbankrendszer Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A mostani folyamatok azonban arra utalnak, hogy bár a GDP-arányos adósság időszakos emelkedést mutat, a jelenlegi hitelállomány sokkal kezelhetőbb és átláthatóbb, mint volt 2013 és 2017 között – hangsúlyozta Robin Xing, a Morgan Stanley vezető Kína-szakértője.

Adósság vagy növekedés?

Mindeközben Kína kapcsán az egyik legnagyobb kérdés Peking adósságpolitikája. A kínai vezetés ugyanis korábban beindított egy masszív adósságleépítési programot, amivel egyébként a részvénypiacokat is a mélybe nyomta.

Tavaly azonban, részben az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus miatt, jött egy fordulat, és a kormány élénkítő lépéseket kezdett bevezetni.

Ezeknek a részvénypiaci befektetők igencsak örültek, viszont felmerült a kérdés, vajon végső soron nem lesz-e káros mindezt a hitelkockázat növelésén keresztül végrehajtani.

Az adósságleépítés kárára pörgeti a kormány a kínai gazdaságot Forrás: Imaginechina/Wang gang

Idén januárban például a kínai bankok rekordnak számító, 5,30 milliárd dollár értékű új hitelt helyeztek ki, ami mögött jelentős részben ott áll a kormányzati nyomás is – mondta Louis Kujis, az Oxford Economics szakértője. Mindazonáltal a szakértő szerint az idei év fennálló részében a teljes éves alapú hitelezési növekedés már szerényebb, 2 százalékpont körüli lehet.

Ezzel együtt a Morgan Stanleynél úgy számolnak,

a kínai élénkítések az idei év második negyedévétől fogják éreztetni a hatásaikat.

Az első negyedévben még gyengélkedhet tehát a kínai gazdaság, azonban a bank szakértői szerint ezt követően a stimulusok elkezdik fokozni a gazdasági aktivitást.