Max Biaggi remekül tért vissza a motorversenyzéshez Brnóban azután, hogy a gyorsasági motoros mezőny hosszú pihenőre tért. A Cseh Nagydíj szabadedzésén - Valentino Rossi nagy bánatára - ugyanis éppen olyan jó formában volt, mint amilyen formában nyerni tudott a Sachsenringen. Ez azonban várható volt, hiszen Biaggié a legtöbb brnói győzelem.

Azt viszont senki sem várta, hogy hét tizeddel jobb időt ér el az utána következő feketeruhás Loris Capirossihoz képest. A római hódító ideje a második valaha futott leggyorsabb ezen a pályán, s két másodperccel jobb volt, mint Alex Criville, a két évvel ezelőtti világbajnok 1998-as körrekordja (2:02.335).

"Tudtam, hogy nagyon kemény tempót diktálok, de egy keményebb összetételű abronccsal mentem, és emiatt nem volt túl jó a motor tapadása. Ezután cseréltem, az már jó volt, és nagyon gyorsan mentem. Éreztem, hogy magabiztos vagyok a motoron. Nem volt tökéletes kör, de nem tudom, lehet-e gyorsabban menni" - nyilatkozta Biaggi.

Criville különben a nap negyedik legjobb idejét érte el a harmadik helyezett amerikai versenyző, Kenny Roberts mögött. A spanyol versenyző épphogy le tudta tolni a remek formában visszatérő Garry McCoyt a második sorba. McCoy a szabadedzés utolsó perceiben - a leggyorsabb körében - bukott egyet.

A cseh pályán rendre jó eredményt elérő Yamahások közül Carlos Checa ezúttal csak a nyolcadik helyet szerezte meg, így a képzeletbeli rajtrács második sorába kvalifikálta magát. Őt az Antena 3 Yamaha d'Antin versenyzője, Norick Abe követi a harmadik sor elején.

Az idén mindig az első sorba kvalifikáló Shinya Nakano ezúttal úgy döntött, nem vesz részt a nyitó időmérőn, mivel a reggeli szabadedzésen bukott és eltörött a jobb keze. Pihenéssel töltötte a napot, s legközelebb a szombati időmérőn vesz részt. Remélhetőleg elég ideje lesz, na nem arra, hogy meggyógyuljon, hanem hogy egy kicsit összekapja magát. A motorversenyzőknél ugyanis elég gyakori, hogy sérülésekkel, vágásokkal teli testtel, törött kézzel és lábbal is felülnek a motorjukra. Illetve ha nem megy, felrakják, és ha kell le is veszik őket a gépről. A lényeg, hogy a versenyen részt vegyenek. Így van ez Nakanóval is.

250 kcm - Harada a csúcsfutó

Az első edzésen Tetsuya Harada a tavalyi év pole pozíciós idejénél máris jobbat futott, és az eddigi leggyorsabb kört érte el a brnói pályán a negyedliteresek között. Az Aprilia csapatnak van miért büszkének lennie. Marco "Macio" Melandri szintén nagyon gyorsan körözött a cseh pályán, s bár azon dolgozott, hogy a megfelelő versenybeállítást megtalálja, mégis a nap második leggyorsabb idejét futotta. A "Nagydíj Nagybácsi" Jeremy McWilliams a negyedik leggyorsabb idővel az első sorba kvalifikálta magát. A legnagyobb baleset Haradával történt, aki annyira belemelegedett egy Playstation játékba (egy versenyautó szimulációs játékba), hogy a jobb kezének mutatóujja fájt egy kicsit.

Harada majd 40 ponttal lemaradva követi Daijiro Katoh-t a világbajnokságban, hiába bizonyult a kiegyensúlyozottabb versenyzőnek. Most már győzelemre van szüksége, amelyre esélye lehet a vasárnapi versenyen.

Sokáig úgy tűnt, hogy az Apriliások töltik meg az első sort, de Katoh és csapattársa, Emilio Alzamora összeszedték magukat, és végül remek eredménnyel becsúsztak az első és második sorba. Míg Katoh világbajnoki esélyestől elvártan a harmadik helyre kvalifikálta magát, addig Alzamora Fonsi Nieto és Locatelli közé ágyazta be Hondáját.

A Cseh Nagydíj szabadedzésének eredménye:

500 kcm
1. Max Biaggi (Marlboro Yamaha) 2:00.347
2. Loris Capirossi (West Honda Pons) 2:01.087
3. Kenny Roberts (Telefonica Movistar Suzuki) 2:01.142
4. Alex Criville (Repsol YPF Honda) 2:01.518
5. Garry McCoy (Red Bull Yamaha) 2:01.665
6. Alex Barros (West Honda Pons) 2:01.687
7. Valentino Rossi (Nastro Azzurro Honda) 2:01.836
8. Carlos Checa (Marlboro Yamaha) 2:01.896
9. Norick Abe (Antena 3 Yamaha) 2:02.102
10. Jürgen vd.Goorbergh (Proton KR) 2:02.135

250 kcm
1. Tetsuya Harada (MS Aprilia Racing) 2:03.563
2. Marco Melandri (MS Aprilia Racing) 2:04.225
3. Daijiro Katoh (Telefonica Movistar Honda) 2:04.263
4. Jeremy McWilliams (MS Aprilia Grand Prix) 2:04.353
5. Fonsi Nieto (Valencia Circuit Aspar Team) 2:04.415
6. Emilio Alzamora (Telefonica Movistar Honda) 2:04.531
7. Roberto Locatelli (MS Eros Ramazotti Racing) 2:04.747
8. Randy de Puniet (Equipe de France - Scrab GP) 2:04.853
9. Sebastian Porto (Repsol YPF Honda) 2:05.029
10. Roberto Rolfo (Safilo Oxydo Race) 2:05.149

Korábban: