Miközben a világbajnokságban vezető Valentino Rossi azon lesz, hogy még több pontot gyűjtsön a már meglévő 29 pontos előnyéhez riválisa, Max Biaggi előtt, a királykategória mezőnyének többi része arra törekszik, hogy megállítsa a gőzhengerként menetelő duót Portugáliában, a csodálatos estorili pályán. Kettejükön kívül idén ugyanis egyedül Alex Barrosnak sikerült nyernie a vizes mugellói versenyen.

Fotó: Amber PR
Capirossi jól megy idén, de csekély az esélye a végső sikerre
Ez lesz a második gyorsasági motoros nagydíj, amit ezen a pályán rendeznek meg. A tavalyi nyitóversenyt az ausztrál Garry McCoy nyerte meg a később világbajnokká avanzsált Kenny Roberts és nagy ellenfele, Rossi előtt. Idén azonban a Francia Nagydíj időmérő edzésén a fürge kis ausztrál eltörte a csuklóját és sokáig tartott, mire visszanyerte teljes fittségét. Az elmúlt versenyen, Brnóban a hatodik lett, s biztosan olyan erő lesz benne Portugáliában, amellyel érdemes majd számolni. Várhatóan azon lesz, hogy megismételje tavalyi szezon végi győzelmi sorozatát, amikor is Portugália után Valenciában is nyert.

A spanyol Hondás, Alex Criville nehéz időket élt meg mióta 1999-ben megszerezte a világbajnoki címet, de Brno kárpótlás volt a közte eltelt időkért. Briliáns második helyezésével idei legjobb formáját nyújtotta. Jelenleg hetedik a világbajnoki ponttáblán, de csak kilenc ponttal van elmaradva Norick Abe és Shinya Nakano mögött. Utóbbi csuklósérülés miatt kihagyta az elmúlt futamot. Vegyes napja volt a Honda-Ponsszos legénységnek Brnóban. Capirossi harmadik lett, amivel állandósította dobogós helyét a világbajnokságban, miközben csapattársa, a brazil Alex Barros csak kilencedik helyre tudta behozni fekete járgányát.

Biaggi bukása nagy blamázs volt a római hódító és a Yamaha számára, de azon lesz, hogy a maradék hat versenyen ő kerekedjen felül sárga motoros honfitársán. Tudja, hogy még 150 pontot lehet begyűjteni, és ha a maradék versenyeken ő nyer, a világbajnoki koronát az ő fejére teszik majd.

250 kcm

Fotó: Amber PR
Melandri legutóbb a második hellyel is boldog volt
A negyedliteresek tavalyi versenyét, a jelenleg a 250 köbcentis géposztályban vezető Daijiro Katoh nyerte meg, s brnói harmadik helyezése után reméli, hogy ismételhet a portugál pályán. A japánt honfitársa, az Apriliás Tetsuya Harada és a szintén olasz motoros Marco Melandri győzte le a cseh versenyen. S miután Katoh vezet 35 ponttal a világbajnokságban, így bármilyen jó eredménynek örülni fog a hétvégi versenyen. Melandri 13 ponttal követi márkatársát. Ő tavaly harmadik lett Estorilban, Katoh és a világbajnok Olivier Jacque mögött.

Az olasz Roberto Rolfo két héttel ezelőtt privát Apriliájával újabb remek teljesítménnyel a negyedik helyen ért célba az ötödik helyért küzdő spanyolok előtt. A spanyol Fonsi Nieto ötször lett ötödik, de Brnóban megtört a sorozat és negyedik lett. Remélhetőleg nem telik még el három verseny, mire harmadik helyre tudja behozni motorját.

A gyorsasági motorosok egyetlen női versenyzője, Katja Poensgen szintén rajthoz áll, miután leszerződött a Shell Advance Honda csapathoz. A német versenyzőnek sikerült nőként először pontot gyűjtenie a 250 köbcentis kategóriában, s így gyorsan lecsapott rá Jeff Hardwick csapatfőnök, miután kiderült, hogy felszabadul korábbi szerződése alól. Meglátjuk mire lesz képes a szőke versenyzőnő a napfényes Portugáliában.

A világbajnokság állása:
500 kcm:

1. Valentino Rossi 195 pont
2. Max Biaggi 166 pont
3. Loris Capirossi 127 pont
4. Alex Barros 107 pont
5. Norick Abe és Shinya Nakano 100-100 pont
7. Alex Criville 91 pont
8. Carlos Checa 76 pont
9. Sete Gibernau 68 pont
10. Tohru Ukawa 64 pont

250 kcm:

1. Daijiro Katoh 197 pont
2. Tetsuya Harada 162 pont
3. Marco Melandri 149 pont
4. Roberto Rolfo 115 pont
5. Fonsi Nieto 89 pont
6. Emilio Alzamora 84 pont
7. Roberto Locatelli 77 pont
8. Jeremy McWilliams 68 pont
9. Naoki Matsudo 60 pont
10. Alex Debon 47 pont

Korábban:

Biaggi bukott, Rossi nyert Brnóban