Veszélyben a Portugál-rali

Nagy a valószínűsége, hogy a Portugál-rali jövőre nem szerepel a világbajnoki sorozatban. A portugáliai egyike azoknak a futamoknak, amelyek a világbajnoki küzdelmek kezdete óta (1973) szerepelnek a versenynaptárban. Ha megszüntetik, akkor a Német-rali léphet a helyébe.

Habár az idei futamon nem történt komoly baleset, a borzasztó időjárási körülmények gyakorlatilag lehetetlenné tettek volna egy esetleges mentést vagy sürgős orvosi beavatkozást. Az óriási sár miatt képtelenség lett volna a helyszínre jutni mentőautóval. Míg a rendezők úgy vélik, hogy túl súlyos az ítélet, addig mások a kizárás mellett kardoskodnak.

"Megkaptam az FIA Portugál-ralival kapcsolatos javaslatát. Rohamléptékben fejlődik a sportág, és a rendezőség csak nagy nehezen tartja lépést. Egy komoly baleset a sorozat végét jelenthetné. A 'piros lap' más futamoknak is jelzi, hogy kössék fel a gatyájukat" - fogalmazta meg véleményét Andrew Cowan, a Mitsubishi Ralliart első embere.

A Rali Világszövetség javasolta a lépést, és bízik benne, hogy a világtanács (a FIA végrehajtó bizottsága) támogatni fogja a beterjesztést. Ez a lépés is bizonyítja a FIA biztonsági törekvéseit. A San Remó-i és a korzikai futamot is nagyító alá veszik, s amennyiben hiányosságokat tapasztalnak ott, portugál "testvérük" sorsára juttathatják őket.

Kovács Iván

Ajánlat:

A rali-világbajnokság állása

Korábban: