A brit Richard Burns (Subaru) áll az élen az Új-Zéland-rali második napja után. A világbajnoki pontversenyben vezető finn Tommi Mäkinen az első napi bizonytalankodás után javított, s a 14. helyről a 7. helyre jött fel. Burns mögött 43 másodperccel lemaradva a skót Colin McRae (Ford) a második, több mint egyperces hátránnyal a finn Rovanperä (Peugeot) a harmadik.

Fotó: Amber PR
Burns söpör az élen
Az Új-Zéland-rali második napja mindjárt a sportág leghosszabb gyorsaságijával, az 59 km-es Parahi-Ararua szakasszal kezdődött. A mezőny abban a sorrendben vágott neki a szombati távnak, ahogy célba ért pénteken. Így ezúttal Kenneth Erikssonra maradt az utak tisztításának kényelmetlen feladata, s jócskán visszaesett az összetettben. Burns, aki az élen végzett, már az első gyorsaságin átvette az első helyet.

A nap első, a rali kilencedik gyorsasági szakasza a Fordos Delecouron és a Subarus Solbergen fogott ki. Delecour felborult Focusával, Solberg Imprezája pedig durrdefektet kapott. Delecour így nyilatkozott balesetéről: "Elég kiegyensúlyozottan hajtottam, talán túl biztosan is. Elvesztettem a koncentrációs képességemet és kicsúsztam, aztán felborultam. Az autó a feje tetején állt, ki kellett ütnünk a szélvédőt, hogy ki tudjunk mászni az autóból. Buta hiba volt részemről."

Közben a második gyorson Richard Burns végleg odabetonozta magát a ponttábla élére. Több szakaszgyőzelmet is elért, de ekkor még kétséges volt, hogy lelassít-e majd a nap végére annak érdekében, nehogy neki kelljen vasárnap nyitnia a mezőnyt - ezáltal elvégezni a piszkos munkát a koszos utakon. Végül nem így lett, maradt elsőnek, a döntés helyessége vasárnap dől el.

Burnsöt Colin McRae követi a második helyen. A szintén Fordos Delecour az autóján végrehajtott változtatások következtében a negyedik helyen ért célba. Közben Tommi Mäkinen katasztrofális pénteki szereplése után elkezdte behozni lemaradását. Mitsubishi Lancerje is nagyszerűen ment,  végül a hetedik helyen zárta a napot. Így nincs túl közel, túl távol sem az éllovasoktól - csak tőle függ, milyen eredményt ér el. Csapattársa, Freddy Loix a tizedik helyen ért célba, pedig az utolsó előtti szakaszon egy kis túrára letért az útról. Szerencsére nem sérült meg az autója, de 15 másodpercet elvesztett ezzel a kis hibával.

Harri Rovanperä bebizonyította, hogy megérdemelte a bizalmat. Ötször is második lett a gyorsasági szakaszokon, és a nap végén a harmadik helyen ért célba. Mindeközben a Hyundai-pilóták vesztettek tegnapi jó formájukból, a pénteken még első Eriksson tizenegyedik, Alister McRae kilencedik.

Új-Zéland-rali, állás két nap után:
1. Burns, Reid (brit, Subaru Impreza) 2:56.03.6 óra
2. McRae, Grist (brit, Ford Focus) + 42.6 mp
3. Rovanperä, Pietlainen (finn, Peugeot 206) + 1:05.2 p
4. Sainz, Moya (Ford Focus) + 1:27.5 p
5. Grönholm, Rautiainen (Peugeot 206) + 1:42.4 p
6. Auriol, Giraudet  (Peugeot 206) + 1:43.0 p
7. Mäkinen, Mannisenmäki (Mitsubishi Lancer) +2:42.8 p
8. Solberg, Mills (Subaru Impreza) + 3:06.9 p
9. A. McRae, Senior  (Hyundai Accent) + 3:27.4 p
10. Loix, Smeets (Mitsubishi Carisma) + 4:34.3 p

Korábban:

Eriksson vezet az Új-Zéland-ralin