Magyar gokart-siker Eb-futamon

Kálmán Péter a belgiumi Mariembourgban rendezett Formula-A gokart Európa-bajnokság hetedik futamán 55 induló között ezüstérmet szerzett. A Kecskeméti Motorsport Egyesület versenyzője a világ legjobbjai között bizonyított, ami egyedülálló magyar teljesítmény.

Formula-A Eb, 7. futam:
1. Carlo van Dam (holland), PDB Racing Team, 19 kör
2. Kálmán Péter, Kecskeméti Motorsport Egyesület, + 0.047 mp
3. Bas Lammers (belga), Blanken Tuning, + 1.116 mp

Kálmán Péter - jó úton
A Formula-A gokart Európa-bajnokság négy hétvégén nyolc futamban kerül megrendezésre. A sorozat elismertsége jellemző, hogy a közelmúlt legsikeresebb versenyzői közül ma már több is a Formula 3 sőt a Forma-1 világában vannak. Itt csak a legjobb pilóták érvényesülhetnek és Kálmán inmáron nem először bizonyította, hogy ő közéjük tartozik.

Az egyes versenyeken 55-80 versenyző vett részt Európa négy pályáján. Kálmán háromszor is kvalifikálta magát a döntőbe jutó legjobb 34 közé. Mégis, az idén most először végzett pontszerző helyen. Az időmérő edzéseken ő volt a hatodik leggyorsabb, a selejtezők után az első döntőbe (a sorozat hetedik futama) a harmadik rajthelyen jutott. A rendkívül izgalmas versenyben végig az első-második helyen versengett az Eb-cím várományosa, a holland Van Dam-mal. Kálmánt az utolsó körben csak a szélárnyék segítségével tudta megelőzni van Dam. A mai nap második, a sorozat nyolcadik futamában motorhiba ütötte el Pétert a győzelem lehetőségétől.

Az eredmény eddig nem látott magyar sikert jelent, amelyre Európa vezető csapatai is felfigyeltek. Péter idén először indult a TM gyár motorjaival, és a hétvégén a gyár legeredményesebb versenyzőjének bizonyult, ami egyben hosszútávú együttmüködést és felfelé ívelő karriert jelenthet a magyar versenyző számára.

Bakos András
(KME)